İletim hatlarında arıza modelleme ve sayısal rölelerle koruma
Modelling of faults in transmission lines and protecting by numerical relays
- Tez No: 134723
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEBECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güç Sistemi, Sayısal Röle, Enerji İletim Hattı, Mesafe Koruma VII, Power Systems, Numerical Relay, Energy Transmission Line, Distance Protection. VIII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İLETİM HATLARINDA ARIZA MODELLEME VE SAYISAL RÖLELERLE KORUMA Nurhak AYDOGDU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 72 Elektrik enerjisi ihtiyacı, çağımızın sanayi ve teknoloji alanındaki gelişmeleri ve artan dünya nüfusu ile orantılı olarak hızla artmaktadır. Bunun yanında enerji üretim merkezlerinin yerleşim bölgelerinden uzaklarda kurulmaları, üretim ile birlikte iletim ve dağıtımın da enerjinin verimlilik ve kalitesi üzerindeki etkisini ortaya çıkarmıştır. Elektrik güç sistemlerinin, gelişen teknolojiyle birlikte daha karmaşık bir yapı oluşturduğu göz önüne alınırsa, koruma sistemlerinin elektrik endüstrisinde daha fazla önem kazandığı kolayca anlaşılır. Enerji tesislerindeki koruma sistemleri teknoloji alanındaki yeniliklere açılmış ve araştırmacıları bu alandaki çalışmalara yönlendirmiştir. Hızlı, seçici ve güvenli koruma prensipleri ve mikroişlemci tekniğine haiz koruma cihazları güç sistemlerinde yerlerini almıştır. Bu çalışmada; ölçülen değerlerden veri toplama ve sayısal değerlere dönüştürme yapabilen, verilerin işlenmesinden kesici açtırma ve kapamaya kadar bütünüyle sayısal olan, mikroişlemci teknolojisine sahip bir mesafe koruma rölesiyle örnek bir iletim hattı modeli oluşturulmuş ve çeşitli arıza durumları bu model üzerinde uygulanmış, ölçümler ve sayısal sonuçlar alınarak arıza analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis MODELLING OF FAULTS IN TRANSMISSION LINES AND PROTECTING BY NUMERICAL RELAYS NurhakAYDO?DU Fırat University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Electrical and Electronics Engineering 2003, Page: 72 The necessity of the electrical energy increases very fast due to developments at the industry and technology and rising of the world population. However, the power plants are established away to the centers of population. In this case, the transmission and distribution of the electrical energy also create effects on the quality and productivity of the energy production. Hence, in considering of the complexity of electrical power systems, which is a result of the technological developments, it is known that the protection systems are becoming more and more important in the electrical industry. The protection systems are opened to the technological improvements and the researchers have focused on this sector. Fast, selective and safe protection principles, protection equipments that use the microprocessor techniques constitute position in power systems. In this study, the transmission line model has been designed together with the distance protection relay using a microprocessor. The digital relays perform conversion from the measured analog values to digital values and make data processing, tripping and closing of the circuit breaker digitally. Finally various fault conditions have been applied to a model and fault analysis has been performed by obtaining digital data and measurements.