Kanserli insan dokularındaki eser metal düzeylerinin tayini
Determination of trace metals levels in cancerous human tissues
- Tez No: 134724
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kanser, Atomik Absorpsiyon Spektrometresi, Eser elementler, İnsan Dokusu, Cancer, AAS, Trace metals, Human tissues
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KANSERLİ İNSAN DOKULARINDAKİ ESER METAL DÜZEYLERİNİN TAYİNİ Demet ATICI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 70 Bu çalışmada, Elazığ Devlet Hastanesi ve özel patoloji laboratuarlarından kötü huylu ve iyi huylu prostat, uterin kavite ve mide tümörleri alınarak Cu, Zn, Fe, Ca ve Cd gibi eser metal konsantrasyonları Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi ile tayin edilmiştir. Atom tutucu yarıklı tüp (STAT), Alevli Atomik Spektrofotometresinin duyarlılığını arttırmak için kullanılmıştır. Doku örnekleri rnikro dalga fırında HNO3/H7O2 asit karışımı kullanılarak çözülmüştür. Uterin Kavite örneklerinde; kötü huylu tümörlerindeki Zn konsantrasyonunun iyi huylu tümörlere göre 2 kat olduğu belirlenmiştir. Mide örneklerinde; kötü huylu tümörlerdeki Zn, Fe ve Cu konsantrasyonunun iyi huylu tümörlere göre Zn için 2 kat, Fe ve Cu için 2,5 kat olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF TRACE METALS LEVELS IN CANCEROUS HUMAN TISSUES Demet ATICI Fırat Universty Graduate Schol of Natural and Applied Sciences Depertment of Chemistry 2003, Page: 70 In this study, trace metals such as Cd, Cu, Zn, Fe and Ca in cancerous and non cancerous tissues of human were determined by Atomic Absorption Spectrometry (AAS). The samples were taken from the pathology laboratories of private and government hospital in Elazığ. For importing the sensivity of AAS, Statted Tube Atom Trap (STAT) was used. The tissue Samples were digestesd in microwave oven by using the mixture of HN03/H202. In the Uterine Cavite tissues, Zn concentratius of cancerous samples were found higher (2 Times) than the non cancerous samples. In the stomach samples, Zn, Cu and Fe levels of cancerous samples were found higher than the non-cancerous samples.