Phlomis oppositiflora Boiss. ve Hauskn., Phlomis kurdica Rech. fil. ve bunların benzeri olan Phlomis kurdica Rech. fil. x oppositiflora Boiss ve Hausskn.'nin morfolojik. anatomik ve polen özellikleri bakımından kararlaştırılması
The Investigation in point morphological, anatomical and pollen characteristics of Phlomis oppositiflora Boiss. and Hauskn., Phlomis kurdica Rech. fil. and their hybrid Phlomis kurdica Rech. fil. x oppositiflora Boiss and Hausskn.
- Tez No: 134741
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEMSETTİN CİVELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Phlomis, Lamiaceae, morfoloji, anatomi, polen, melez ^^ssca^.^^ S, ¦'¦¦¦ i, Phlomis, Lamiaceae, morphology, anatomy, pollen, hybrid
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi Phlomis oppositiflora Boiss. & Hausskn., Phlomis kurdica Rech. fil. VE BUNLARIN MELEZİ OLAN Phlomis kurdica Rech.fiL x oppositiflora Boiss. & Hausskn.'NIN MORFOLOJİK, ANATOMİK VE POLEN ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN ARAŞTIRILMASI Cihan ÇİTİL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 39 Bu çalışmada Phlomis oppositiflora Boiss. & Hausskn, Phlomis kurdica Rech. fil. ve bunların melezi olan Phlomis kurdica Rech.fiL x oppositiflora Boiss. & Hausskn. 'mn morfolojik, anatomik ve polen özellikleri araştırılmıştır. Taksonlarm Türkiye Florasında verilen tanımlarına göre gösterdikleri bazı morfolojik farklılıklar ve yeni özellikler belirlenmiştir. Taksonlarm kök, gövde ve yapraklan anatomik olarak araştırılmış ve bulgular fotoğraflarla desteklenmiştir. Taksonlarm polen tipi tricolpate, polen şekli oblate-spherodial olarak bulunmuştur. Eksin yapısı tectate, ornemantasyonu reticulate olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY Master Thesis THE INVESTIGATION IN POINT OF MORPHOLOGICAL, ANATOMICAL AND POLLEN CHARACTERISTICS OF Phlomis oppositiflora Boiss. & Hausskn., Phlomis kurdica Rech. fil. AND THEIR HYBRID Phlomis kurdica Rech.fiL x oppositiflora Boiss. & Hausskn. Cihan ÇİTİL Fırat University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Biology, 2003, Page: 39 In this study, Phlomis oppositiflora Boiss. & Hausskn., Phlomis kurdica Rech. fil. and their hybrid Phlomis kurdica Rech.fil. x oppositiflora Boiss. & Hausskn. have been researched in point of morphological, anatomical and pollen characteristics. Some morphological differences and new characteristics of taxa have been determined from descriptions given in Flora of Turkey. Roots, stems and leaves of taxa have been investigates anatomically and findings have been supported by photos. Pollen types and shapes of taxa have been find tricolpate and oblate-spheroidal. Structure and ornementation of exine of pollens have been determined tectate and reticulate respectively.