Kalsine kireç taşı gözeneklerinde difüzyon ve viskoz akışının incelenmesi
Investigation of viscous flow and diffusion in calcined limestone particles
- Tez No: 134742
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEVDET AKOSMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalsine kireçtaşı, Etkin difüzyon katsayısı. Gözenekli katılarda difüzyon, Viskoz akı, Darcy geçirgenlik katsayısı. XIII ?aKfttt££r*n*nnnruı
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KALSINE KİREÇTAŞI GÖZENEKLERİNDE DİFÜZYON VE VİSKOZ AKIŞIN İNCELENMESİ Nesrin ZİREKGÜR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa 101 Kuru metod asidik gaz giderme proseslerinin dizaynında katı gözeneklerindeki fiziksel gaz taşınımının bilinmesi büyük önem arzetmektedir. Bu çalışmada, gazların kalsine kireçtaşı peletlerindeki difüzyonu ve viskoz akışı tek pelet moment yöntemiyle incelendi. Bu amaçla dinamik Wilke Kallenbach tipi difüzyon hücresi kullanıldı. Deneyler toplam gözenekliliği 0.57 0.75 aralığında olan farklı gözeneklilikteki kalsine kireçtaşı (CaO) peletleri ile kalsiyum oksit kalsiyum sülfat (CaO CaSO,*) ve kalsiyum oksit kalsiyum klorür (CaO CaCU) karışımlarından hazırlanan peletler kullanılarak izobarik ve izobarik olamayan şartlarda 40 100 °C sıcaklık aralığında yürütüldü. İzobarik şartlarda CaO peletlerinde sıcaklık ve gözenekliliğin artmasıyla etkin difüzyon katsayısının (De) arttığı görüldü. Bununla birlikte CaO CaS04 ve CaO CaCİ2 peletlerinde ise CaSÛ4 ve CaCl2 bileşimleri arttıkça etkin difüzyon katsayısının azaldığı belirlendi. İzobarik olmayan şartlarda etkin difüzyon katsayıları ve Darcy geçirgenlik katsayıları (Ce) sabit sıcklıkta peletlerin her iki yüzeyine uygulanan değişik basınç düşüşü değerleri içiçn bulundu. Fiziksel olarak viskoz akının difüzif akıya oranını ifade eden boyutsuz D parametresinin, gözeneklilik ve basınçla arttığı, katı bileşimi ile azaldığı tespit edildi. Aynı zamanda Darcy geçirgenlik katsayısı olan Cc parametresinin de gözeneklilikle arttığı ve katı bileşiminin artmasıyla azaldığı gözlendi. İzobarik olmayan şartlarda 0.70 gözeneklilikteki CaO peletleri ile yapılan deneylerin sonunda ise Ce değerlerinin sıcaklıkla arttığı, fakat basınçla XIIazaldığı tespit edildi. Aynı gözeneklilikteki CaO peletinin hükümlülük faktörünün sıcaklıkla pek fazla değişmediği gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF DIFFUSION AND VISCOUS FLOW IN CALCINED LIMESTONE PARTICLES Nesrin ZİREKGÜR Uni versify of Fırat Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemical Engineering 2003, Page 101 Mass transfer rales of gases in sorbent pellets are required for design of dry acidic gas removal processes. In this study, diffusion and viscous flow of gases through calcined limestone pellets were investigated bu use of single pellet moment technique. For this purpose, a Wilke Kallenbach type diffusion cell was used. Dynamic single pellet experiments were carried out for different pellets of CaO, having total porosity varied between 0.57 and 0.75 and for the pellet of solid mixtures (CaO CaSO^ and CaO CaCl2) at isobaric and non isobaric conditions for temperatures ranging from 40 °C to 100 °C. At isobaric conditions the effective diffusion coefficients (De) increased with increasing temperature and total porosity of the pellets. However, De values decreased as the composition of CaSÛ4 and CaCİ2 increased in the pellets. At non isobaric conditions, the effective diffusion coefficients and Darcy permeability coefficients (Ce) were evaluated by applying different pressure to the both surfaces of pellets. D values, which are the ratio of diffusion to viscous flow, increased with increasing total porosity and pressure drop between faces of the single pellet but decreased as the solid composition increased in pellets. It was also observed that Ce values increased by the increase of total porosity, decreased by the increase of solid composition. The results of experimets carried out for pellet having 0.7 total porosity at non isobaric conditions showed that Ce values increased XIVwith temperature but decreased with pressure drop. For the same pellet, the values of lorlousity factor at four temperatures showed almost the same value. Keywords : Calcined limestone, Effective diffusion coefficient, Diffusion in porous solids, Viscous flow, Darcy permeability coefficient. XV