Dairesel profilli bir hız düşürücünün optimum tasarımı ve karakteristiklerinin araştırılması
Investigations of characteristics and optimum design of a circular sectional speed reducer
  1. Tez No: 134744
  2. Yazar: YAŞAR POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAŞİM PIHTILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hız Düşürücüler, Redüktörler, Dişli çarksız Hız Düşürücüler, Sikloidal Hız Düşürücüler, Dairesel Profilli Hız Düşürücüler, VII, Speed reducer, Reducers, Gearless speed reducer, Cycloid speed reducer, Circular Sectional speed reducer. VIII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DAİRESEL PROFİLLİ BİR HIZ DÜŞÜRÜCÜNÜN OPTİMUM TASARİMİ VE KARAKTERİSTİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Yaşar POLAT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 59 Teknolojinin ilk yıllarından beri makine sistemlerinde genellikle devir düşürücü mekanizma olarak dişli çark ve planet mekanizmaları kullanılmaktadır. Bu mekanizmaların; verim düşüklüğü, hacim büyüklüğü, basit olmayan yapısı, imalat güçlüğü ve düşük çevrim oranı gibi birtakım dezavantajları bulunmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte bu dezavantajları ortadan kaldırabilmek için çeşitli mekanizmalar geliştirilmektedir. Bu çalışmada, devir düşürmek için kullanılan sabit çevrim oranlı dişli mekanizmalarına karşı, planet mekanizmasının basitleştirilmesi ile büyük çevrim oranı ve yüksek verim sağlayan siklo mekanizmalar üzerinde çalışıldı. Sikloidal profillerin imalatının güçlüğü nedeniyle bu projede siklo mekanizmadaki hareketli diskin yapısı basitleştirilerek, diskin çevresine eşit aralıklarla dairesel oyuklar açılmak suretiyle imalatı daha basit ve verimi daha yüksek olan bir profil elde edilerek imalatı gerçekleştirildi. Böylece siklo mekanizmalarının dezavantajları giderilerek, elde edilen bu dairesel profilli mekanizmanın, devir düşürmek için kullanılan dişli mekanizmalara, alternatif olacak bir sistem geliştirilmesi hedeflendi. Siklo mekanizmaların kendine ait bazı dezavantajları giderilerek elde edilen yeni tip dairesel profilli mekanizmalar üzerinde çalışıldı. Bu mekanizmanın teorik olarak diğer mekanizmalarla karşılaştırılması yapılarak aralarındaki farklılıklar belirlendi ve Mekanizmanın basit olarak tanıtımı yapıldıktan sonra imalatı gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF CARACTERISTICS AND OPTIMUM DESIGN OF A CIRCULAR SECTIONAL SPEED REDUCER. Yaşar POLAT Fırat Üniversitesi Graduate School of Natural and Applied Sciences Deparment of Mechanical Engineering 2003, Page: 59 From the earliest year of technology, thS gear and the planet mechanisms have been used as speed reducer merhanisms. There are some disadvantages of these mechanisms such as; low efficiency, high volume, non simple structure, manufacturing difficulty, low cycle ratio. With developing technol >gy various mechanisms are developed for removing these disadvantages. In this study, some general information about speed reducer mechanisms such as; the gear and planet mechanism, which have been used during now were presented. Then instead of constant cycle ratio, the gear mechanism which is used for reducing speed, cyclo mechanisms had been introduced which supply large cycle ratio and high efficiency by simplifying planet mechanisms. A new type of circular section mechanism was introduced which is obtained after removing this disadvantages of cyclo mechanisms proper to itself. A comparison of this mechanism was performed theoretically to other mechanisms. After introduction of this mechanism simply, the manufacturing was made. Hence a comparison of mechanism in was presented.