Su temini sistemlerinde kaçakların merkezi denetim ve veri toplama yöntemi ile tespiti
Identification of water losses in water supply system by supervisory control and data acquisition method
- Tez No: 134746
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: SCADA, RTU, Şebeke Modellemesi, Su kaçağı, Ölçümler, Veri Toplama VII, SCADA, RTU, Network Modelling, Water loss, Measurements, Data Acquisition vni
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SU TEMİNİ SİSTEMLERİNDE KAÇAKLARIN MERKEZİ DENETİM VE VERİ TOPLAMA YÖNTEMİ İLE TESPİTİ Sema KORKMAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfe:76 Su Temini sistemlerinin en ekonomik ve sağlıklı bir şekilde işletilip, kişilerin su ihtiyacının karşılanması için; Pompa İstasyonları, Su Depolan, Arıtma Tesisleri, Su dağıtım şebekeleri gibi su temininde kullanılan tesislerin sürekli olarak gözlem altında tutulması gerekir. Bu nedenle son yıllarda, özellikle coğrafî olarak geniş alanlara yayılmış su üretim ve dağıtım tesislerinin bir merkezden sürekli olarak izlenebileceği, ihtiyaç halinde tesislere merkezden kumandanın sağlanabileceği ve tesislerde yapılan ölçümlerle ilgili bilgilerin sürekli olarak elde edilebileceği türden sistem olan SCADA sistemi geliştirilmiştir. İngilizce açılımı“Supervisory Control And Data Acquisition”olan sistem, Türkçeye“Merkezi Denetim ve Veri Toplama Sistemi ”olarak geçmiştir. Bu çalışmada, son yıllarda özellikle su temini tesisleri ve bileşenlerinin dağınık halde bulunduğu bir çok sanayi ve hizmet sektöründe yaygın olarak kullanılan ve SCADA Sistemi olarak adlandırılan Merkezi Denetim ve Veri Toplama Sistemi ve bu sistemin Diyarbakır İçme suyu Temini sistemine uyarlanışı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc Thesis IDENTIFICATION OF WATER LOSSES IN WATER SUPPLY SYSTEMS BY SUPERVISORY CONTROL AND DATA ACQUISITION METHOD Sema KORKMAZ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 2003, Page:76 The components of the Water Supply Systems such as Water Treatment Plants, Pumping Stations, Water Reservuars, and Water Network Systems shall be monitored continuously, in order to have a proper and economic operation of the Water Supply Systems for providing domestic water to the people. Therefore SCADA system is developed in the recent years, which provides continous monitoring of water production and distribution systems that are geographically distributed to the extensive areas, central command in case of need and which allows continuous data acqusition regarding the related measuremnets of the system components. The English explanation of SCADA is“Supervisory Control And Data Acquisition”and converted to Turkish as“Merkezi Denetim ve Veri Toplama Sistemi ”The scope of this study is; the assessment of SCADA, Supervisory Control and Data Acquisition System, which is commonly used especially in water supply systems and most of the industrial and public sectors of which have distributed components, and the application of this system on Diyarbakır Water Supply System.