Betonda sıkıştırma faktörünün karbonatlaşmaya etkisi
Effect on carbonation of compacting factor in concrete
  1. Tez No: 134753
  2. Yazar: TAHİR GÖNEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH YAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karbonatlaşma, Beton, Sıkıştırma faktörü, Carbonation, Concrete, Compacting factor VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BETONDA SIKIŞTIRMA FAKTÖRÜNÜN KARBONATLAŞMAYA ETKİSİ Tahir GÖNEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı 2003, sayfa: 54 Karbonatlaşma atmosferdeki karbondioksit ile betonun boşluk suyunda bulunan kalsiyum hidroksitin reaksiyonu olarak tanımlanmaktadır. Betonarme betonunun içine gömülü olan çelik betona büyük ölçüde alkalin özelliği veren boşluk suyundaki kalsiyum hidroksit tarafından korozyondan korunur. Karbonarlaşmanın sonucu betonun alkalin özelliği kaybolur ve çelik paslanır. Bu olay betonarme elemanların servis ömrünü belirleyen ana faktörlerden biri olarak kabul edilir. Bu çalışmada betondaki karbonatlaşma hızma sıkıştırma faktörünün etkisi araştırılmıştır. Karbonatlaşma süreci çok uzun yıllar aldığından testler için hızlandırılmış yöntem seçilmiştir. Bu amaçla hızlandırılmış karbonatlaşma testi için hava geçirimsiz bir kabin geliştirilmiştir. Deneylerde farklı sıkıştırma oranlarına sahip betonlar kullanılarak numuneler üç seri olarak hazırlanmıştır. Karbonatlaşma derinlikleri farklı zaman periyodlarında %1 etil alkolde hazırlanan fenolfitaleyin çözeltisi ile ölçülmüştür. Ayrıca sıkıştırma oranlan ile karbonatlaşma derinlikleri arasındaki ilişkiyi desteklemek ve aralarında kıyaslama yapmak amacıyla numuneler farklı nem oranlarında (%35, %55, %80) %10 karbondioksitli ortama bırakılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECT ON CARBONATİON OF COMPACTING FACTOR IN CONCRETE Tatar GÖNEN Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Conctruction Education 2003, Page: 54 The carbonation is defined as the reaction of calcium hiydroxide in the pore water of concrete with carbondioxside in atmosphere. Embedded steel in reinforced concrete members is protected from corrossion by alkaline composition of concrete which is provided mainly by the dissolution in the pore water of the calcium hiydroxide. Alkaline property of concrete is lost as a result of carbonation and steel rusts. This phenomenon is accepted as one of the main factors determining the service life of the reinforced concrete members. In this study the influance of compression factor on the rate of carbonation in concrete was investigated. Because the process of carbonation is actually a long-termm process, accelerated memot was choosen for tests. For mis reason, an air-tight cabin was developed for accelerated carbonation test. Concrates having different compact ratios was used and specimens were prepared as three series. Carbonation depths were measured with phenolphtalein which was prepared with %1 ethanol in different times. Furthermore specimens were exposured %10 carbondioxide in different humidity ratio (%35, 55, 80) in order to relate and support the compaction ratio and carbonation depth.