Osteoporoz hastalığının tanısı için veri madenciliği kullanımı
The Use of data mining for the diagnosis of osteoporos disease
  1. Tez No: 134752
  2. Yazar: SÜLEYMAN GÖKALP ÖĞER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN AKPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Data mining, Osteoporoz, Decision trees VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET YÜKSEK LÎSANS TEZİ OSTEOPOROZ HASTALIĞININ TANISI İÇİN VERİ MADENCİLİĞİ KULLANIMI S. Gökalp ÖĞER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 46 Bu tez çalışmasında, veri madenciliğinin tıpta Osteoporoz tanısı üzerine bir uygulaması yapılmıştır. Bunun için doktorların tam için kullandıkları anketsel yöntemin verileri kullanılarak, geliştirilen veri madenciliği tekniği ile çeşitli anahtar veriler elde edilmiştir. Karar ağaçlan kullanılarak, veri çıkarımlarından teşhis değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuç olarak 60 adet bayan hasta üzerinde yapılan tam uygulamasında, önerilen yöntem ile elde edilen sonuçlar, klinik tetkikler ile karşılaştırılması sonucu %90 basan elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Veri madenciliği, Osteoporoz, Karar ağaçlan çr -S-.LL VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE USE OF DATA MINING FOR THE DIAGNOSIS OF OSTEOPOROS DISEASE S. Gökalp Ö?ER Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronic And Computer Education 2003, Page : 46 In this thesis, a data mining application of diagnosis of Osteoporosis in medical area is realized. For this purpose, various key features are obtained with developed data mining techniques using data sets which are obtained from the doctor's questionnaire methods. Evaluation of diagnosis is made by using binary decision trees from data extractions. Consequently, the proposed method is carried out on 60 female patients for diagnosis application and the results are compared with the clinical diagnosis. The overall success is about 90%.