İmin ve oksim içeren ligandların sentezi, karakterizasyonu ve bu ligandların bazı metal komplekslerinin incelenmesi
Synthesis and characterization of ligands containing imine and oxime and investigation of their transition metal complexes
- Tez No: 134808
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Schiff bazları, imin bileşikleri, oksim bileşikleri, geçiş metal kompleksleri. X, Schiff bases, imine compounds, oxime compounds, transition metal complexes. XI I
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET Doktora Tezi İMİN VE OKSIM İÇEREN LIGANDLARIN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE BU LIGANDLARIN BAZI METAL KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ Erdal CANPOLAT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 140 Bu çalışmada, /»-aminoasetofenon'un EtOH/HîO ortamında hidroksilamin hidroklorür ve sodyum asetat ile etkileştirilmesi sonucu /7-aminoasetofenonoksim sentezlendi. Oksim içeren bu amin bileşiğinin, aromatik aldehit [şalisi Ialdeh it, 5-bromsaIisilaldehit, 5-n itrosal is i Ialdeh it, 5- hidroksisalisilaldehit, 3-metoksisalisilaldehit, 3-etoksisalisilaldehit ve 2-hidroksi-l-naftaldehit] ile reaksiyonundan [salisiliden-p-aminoasetofenonoksim (L'H), 5-bromsalisiliden-/?- aminoasetofenonoksim (L2H), 5-nitrosaIisiliden-p-aminoasetofenonoksirn (i/H), 5- hidroksisalisiliden-p-aminoasetofenonoksim (L4H), 3-metoksisalisiliden-/?- aminoasetofenonoksim (L5H), 3-etoksisaIisiliden-/?-aminoasetofenonoksim (L(,H) ve naftaliden- p-aminoasetofenonoksim (L7H)] ligandlan hazırlandı. Bu Schiff bazı ligandları ile Co % Ni'~, Cu 2 ve Zn+2 asetatları reaksiyona sokularak kompleksleri elde edildi. Schiff bazları ve komplekslerinin yapıları, elementel analiz, İR, 'H-NMR, '^C-NMR, UV-Vis, manyetik süsseptibilite, kondüktometri ve termogravimetrik analiz (TGA) ile aydınlatıldı. Bütün komplekslerde Schiff bazlarının metal iyonuna imin azotu ve karbonil oksijeninden bağlanarak iki dişli şelat olarak davrandığı ve yine bütün komplekslerde M.L oranının 1 :2 olduğu görüldü. Co'2, Ni2, Cu2 ve Zn 2 komplekslerinin dört koordinasyonlu tetrahedral yapıya sahip olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF LIGANDS CONTAINING IMINE AND OXIME AND INVESTIGATION OF THEIR TRANSITION METAL COMPLEXES Erdal CANPOLAT Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry 2003, Page: 140 In this study, p-aminoacetophenoneoxime was synthesized by reaction of p- aminoacetophenone with hydroxylamine hydrochloride and sodium acetate in EtOH/H20. The ligands of [salicyliden-/?-aminoacetophenoneoxime (L'H), 5-bromosalicyliden-/?- aminoacetophenoneoxime (L2H), 5-nitrosalicyIiden-/?-aminoacetophenoneoxime (L H), 5- hydroxysalicyliden-p-aminoacetophenoneoxime (L4H), 3-methoxysaIicyliden-p- aminoacetophenoneoxime (L5H), 3-ethoxysalicyliden-/;-aminoacetophenoneoxime (L('H) and naphthyliden-p-aminoacetophenoneoxime (L7H)] were prepared by the reaction of an aromatic aldehyde [salicylaldehyde, 5-bromosalicyIaldehyde, 5-nitrosalicylaldehyde, 5- hydroxysalicyaldehyde, 3-methoxysalicyIaldehyde, 3-ethoxyalicylaIdehyde and 2-hydroxy-l- naphthaldehyde] with this amine compound containing oxime. The complexes were prepared by the reaction of these Sch iff base ligands with Co2, Ni'2, Cu~ and Zn ~ acetate. Sch iff bases obtained have been characterized by their elemental analyses, IR, 'H-NMR, UC-NMR, UV-Vis, magnetic susceptibility, conductivity and thermogravimetric analyses (TGA). All of the Schiff bases were found to be bidentate ligands involving the imino nitrogen and carboxyl oxygen atoms in the complexes. Metal to ligand ratio were found to be 1:2 for all of the complexes. Co 2, Ni+2, Cu12 and Zn'2 complexes have been found to have four coordinated tetrahedral geometry.