Yenilenebilir enerji kaynaklarının güç üretiminde kullanımı ve çevresel etkileri
Applications of renewable energy sources for power production and its environmental effects
  1. Tez No: 134830
  2. Yazar: YAŞAR YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik enerjisi üretimi, güneş, hidrolik enerji, jeotermal, rüzgar, yenilenebilir enerji kaynakları, Electricity generation, geothermal, hydropower, renewable resources, solar, wind
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
IV YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ GÜÇ ÜRETİMİNDE KULLANIMI VE ÇEVRESEL ETKİLERİ Yaşar YILDIRIM Makine Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi,.2003 Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ramazan KÖSE ÖZET Bilindiği gibi 20. Yüzyılın son çeyreğinde gelen petrol krizler, tüm üniversite ve araştırma kurumlarının dikkatlerini yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına çevirmiştir. Türkiye enerji ihtiyacının yarısından fazlasını ithal enerji kaynaklarından karşılamaktadır. Ülkenin sınırlı fosil kökenli enerji kaynaklarından dolayı yenilenebilir enerji kaynakları gelecek için büyük önem arz etmektedir. Günümüzde kullanımı ve teknolojisi en hızlı gelişen yenilenebilir enerji kaynaklarının başında rüzgar enerjisi gelmektedir. Türkiye Avrupa'da rüzgar enerjisi en zengin ülkeler arasında yer almaktadır. Avrupa'nın en zengin jeotermal kaynaklara sahip ikinci ülkesi olmasına rağmen, Türkiye'de jeotermal enerjinin elektrik üretiminde kullanımı çok düşüktür. Ülkemizin, enerji gündeminde ilk sırayı alan elektrik enerjisi sıkıntısını gidermek amacıyla yeni enerji tesisleri yatırımlarına özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına ait teknolojilere yönelinmelidir. Türkiye; genç ve hızlı büyüyen nüfusu, elektrik tüketim oranının düşüklüğü, hızlı şehirleşmesi ve büyüyen ekonomisi ile son 20 yılda dünyada güç üretiminde en hızlı büyüyen ülke durumundadır. 2002 yılı sonu itibariyle kurulu gücü 31 845 MW ve yıllık üretimi 168 577 GWh değerine ulaşmıştır. Bu nedenle ülkenin gelişiminin devamı için yenilenebilir enerji kaynaklarının (hidrolik enerji, biomas, rüzgar, güneş, geotermal v.s) gelişimine gereken destek verilmelidir. Bu çalışmada; ülkemizin genel bir enerji profiline bakılmış ve önemli bir potansiyel teşkil eden yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomik ve teknik potansiyelleri incelenerek güç üretiminde kullanımı, çevresel etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
APPLICATIONS OF RENEWABLE ENERGY SOURCES FOR POWER PRODUCTION AND ITS ENVIROMENTAL EFFECTS Yaşar YILDIRIM Mechanical Engineering, Master of Science Thesis, 2003 Thesis Adviser: Assoc. Prof. Dr. Ramazan KÖSE SUMMARY As it known that the petroleum crises in the end quarter of 20th century have taken attention from universities and other investigation foundations to new and renewable energy resources. Turkey is an importing nation with more than half of our energy requirements met by imported fuels. Turkey's geographical location has several advantages for extensive use of most of these renewable energy sources. Because of this and our limited fossil fuel resources, a gradual shift from fossil fuels to renewable seems to be a serious alternative for Turkey's energy future. Nowadays, one of the most developing and renewable energy sources is the wind energy. Turkey is one of the European countries having richest wind energy potential. Although Turkey is the second country to have the highest geothermal energy potential in Europe, the electric generation from geothermal energy is quite low. In Turkey, the first subject on the energy agenda is straits of electricity. In this case, we must incline to the new the technological investment, especially such as renewable energy sources. With a young and growing population, low per capita electricity consumption, rapid urbanisation and strong economic growth, Turkey, for nearly two decades, has been one of the fastest growing power markets in the world. As of the end of 2002, installed capacity and generation capacity of power plants reached 31845 MW and 168577 GWh (80% thermal and 20% renewables), respectively. For these reasons, the development and use of renewable energy sources and technologies are increasingly becoming vital for sustainable economic development of Turkey. Hydropower, biomass, biogas, biofuels, wind power, solar energy, geothermal, and renewable energy in the future. In this study presents a review of the present energy situation and assesses sustainability, technical, and economical potential of renewable energy sources, and future policies for the energy sector in Turkey. The renewable energy potential of the country and its present status are evaluated.