PLC-SCADA sistemleri, DCS ile karşılaştırılması ve orta ölçekli bir proseste uygulaması
A Comparison of PLC-SCADA system versus DCS systems and the application in the mid-scale process
  1. Tez No: 134839
  2. Yazar: NİHAT ADA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dağıtılmış Kontrol Sistemi (DCS), Programlanabilir Lojik Kontrolör (PLC), Proses Kontrol
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
IV PLC-SCADA SİSTEMLERİ, DCS İLE KARŞILAŞTIRILMASI VE ORTA ÖLÇEKLİ BİR PROSESTE UYGULAMASI Nihat ADA Elektrik Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Yılmaz ASLAN ÖZET Programlanabilir lojik kontrolörler (PLC) ve gözetleyici denetim ve veri toplama sistemleri (SCAD A) proses kontrolünde beraber bir kombinasyon oluşturabilirler. Yoğun ve kritik kontrol döngülerine sahip proseslerde genellikle dağınık yada dağıtılmış kontrol sistemleri (DCS) kullanılmasına rağmen PLC-SCADA kombinasyonu da kullanmak mümkündür. Eti Gümüş A.Ş. Karmaşık proses kontrol sistemi ve çok sayıda proses enstrümanıyla çalışan otomasyona dayalı bir cevher hazırlama ve izabe-elektroliz tesisidir. Fabrikadaki tüm ünitelerdeki analog ve dijital giriş/çıkışların gözlemlenmesi ve bunlara ait oransal, integral, türev kontrolleri (PID) için DCS sistemi kullanılmaktaydı. DCS'deki donanım ve yazılımda meydana gelen arızaların çözümü ve ileride sisteme ilave edilecek üniteleri desteklemek için DCS in güncellenmesi veya yeni bir kontrol sisteminin tasarımı durumuyla karşı karşıya kalındı. Ayrıca kullanılacak sistem diğer kontrol sistemleriyle anlaşabilen açık bir sistem olmakla birlikte Eti Gümüş A.Ş. 'ye fınanssal açıdan yük getirmemeliydi. Sistemde DCS yerine güçlü bir PLC ve SCADA kullanılmış, ethernet ve Modbus+ protokolleri kullanılarak haberleşmeleri sağlanmış, yeni teknolojinin tüm imkanlarından yararlanarak genişlemeye müsait, kullanışlı ve görsel bir sistem oluşturulmuştur. Bu tezde PLC ve SCADA sistemleri tanıtılarak DCS ile karşılaştırılması yapılmıştır. Proses kontrol sisteminin kurulmasındaki tasarım kriterleri, uygulanan metotlar, alternatif çözümler ve işlemlerindeki önemli detaylardan bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
A COMPARISON OF PLC-SCADA SYSTEMS VERSUS DCS SYSTEMS AND THE APPLICATION IN THE MID- SCALE PROCESS Nihat ADA Electrical and Electronic Engineering, M. S. Thesis, 2003 Thesis Supervisor: Dr. Yılmaz ASLAN SUMMARY Programmable Logic Controller (PLC) and Supervisory Control and Data Acquisition System (SCAD A) can be combined together. The process having intensive and critical loops is used as Distributed Control System (DCS) as well as the combination of PLC-SCADA The process conducted at Eti Gümüş has complex process control system and it is working under automation with many instruments. The observation of analog and digital input/output assigned in all units of Eti Gümüş plant and their Proportional, Integrated, Derivative control (PID) were managed by DCS. It was required to update and/or design new system in order to support new units that will be added in the future and solve the problems occurring in the software and/or hardware of the DCS. In addition, proposed control system to Eti Gümüş should not be expensive and it should be compatible with other systems. PLC and SCADA were preferred and used instead of DCS in the system. Ethernet and Modbus+ protocol were used to communicate using all variety of the advanced technology to obtain user-friendly system. In this thesis, PLC and SCADA was compared with DCS. The design criteria of control system setup, application of the methods and alternative solutions were explained in detail. Keywords : Distributed Control System (DCS), Programmable Logic Control (PLC), Process Control