Manyetik alan kuvveti ile ileri - geri doğrusal hareket yapan bir piston hareketinin PLC - SCADA kumanda sistemi ile kontrolü
The control of the piston that moves back and forth linearly with magnetic field strength with PLC - SCADA command system
- Tez No: 275370
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENVER YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: PLC, SCADA, manyetik alan kuvveti, ileri-geri doğrusal hareket, PLC, SCADA, magnetic field strength, forward - backward linear moves
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, bir doğal bir de elektromıknatıs çifti kullanılarak her iki mıknatıstan elde edilen toplam manyetik alan kuvveti PLC kullanılarak sürekli hale getirilmiştir. Elde edilen manyetik alan kuvveti bir pistonun ileri - geri doğrusal hareketi şekline dönüştürülmüştür. Daha sonra ileri - geri doğrusal hareket yapan bu pistonun SCADA ile kontrolü sağlanmıştır. Doğal mıknatısın manyetik alan kuvvetinin sürekli hale getirilmesi; elektromıknatısın akım yönleri değiştirilerek kutuplarının değiştirilmesi ile sağlanmıştır. Basit bir doğru akım uyarımı ile elde edilen ileri - geri piston hareketi, PLC ve SCADA kullanılarak kontrol edilmiştir.Manyetik alan kuvvetinin ileri - geri piston hareketine dönüştürülmesi endüstride birçok alanda bu sistemin kullanılmasına olanak sağlayacaktır. PLC ile çalışan sistemlerde SCADA programı kullanılması durumunda, hem proses aşamaları hem de zamanlaması hakkındaki grafikler veya diyagramlar elde edilebilmektedir. Elde edilen bu verileri gerçek zamanlı olarak bilgisayar ekranından gözleme olasılığı sağlanmıştır.SCADA kullanılarak, PLC sistemlerindeki proses aşamalarının zaman - konum kontrolü imkanının yanı sıra, bilimsel çalışmalarda proses aşamaları ile ilgili veriler raporlanarak ve bilgisayar çıktısı olarak alınmıştır. Ayrıca sistemde meydana gelebilecek arızaların alarm sistemi ile anında izlenmiştir. PLC sistemlerinde araştırmacının çıplak gözle görebildiği çok düşük hassasiyetli verilerin kullanılması yerine SCADA kullanılarak yüksek hassasiyetli verilerin grafik veya diyagram halinde, bilgisayar çıktısı olarak kullanılması da sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, using a natural and a pair of electromagnets, the magnetic field strength obtained by using the PLC has been made permanent. Magnetic field strength obtained from a piston forward - way back was converted into linear motion. Then, the piston that moves forward - backward linear motion was provided control by SCADA. Making the naturel magnet's magneticfield permanent is provided by changing the current direction of electromagnetics and changing the polarity. Obtained by a simple DC current warnings forward - backward movement of the piston, is controlled using PLC and SCADA.Transforming the magnetic field strength to forward - back piston movement will allow this system to be used in many areas in industry. In case of using SCADA software in the systems that works with PLC, the graphics or diagrams about both stages of the process and timing can be obtained. The possibility of real - time observation of the obtained data on computer screen have been provided.As a result, in this prototype study, by providing the contiunity of magnetic field strength by using a pair of magnets, a piston's back and forth linear operations are provided. Moreover, by using SCADA, as well as the possibility of time position control of the process stages, process stages in scientific work - related data can be reported and may be provided as computer printouts. In addition, the instant monitoring of system failures that may occur is provided by the alarm system. In PLC system, in stead of using not properly convincing data with low precision that the researcher sees with nakes eye, the use of more reliable data with a higher precision by using a SCADA graphics or diagrams as computer output is also provided.