Katı yakıtlı kazan tasarımı ve ısıl verimlilik değerinin irdelenmesi
The Design of heating boiler with coal fuel and investigation of its heating efficiency
  1. Tez No: 134850
  2. Yazar: ABDULLAH YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAMİL MEMMEDOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isıl Verim, Katı Yakıtlı Kazan, Kazan Tasarımı, Yanma, Heating Efficiency, Solid fuels boilers, Design of coal boilers, Combustion
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
IV KATI YAKITLI KAZAN TASARIMI ve ISIL VERİMLİLİK DEĞERİNİN İRDELENMESİ Abdullah YILDIZ Makina Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Doç. Dr. Famil MEMMEDOV ÖZET Son yıllarda, Dünya nüfusundaki hızlı artışın yanında, kişi başına enerji tüketimindeki hızlı artış, çevre kirliliği açısından önemli sorunlar yaratmaya başlamıştır. Ülkemizdeki yoğun hava kirliliğinin nedenlerinden birisi, konutlarda kullanılan yakma sistemlerinden kaynaklanmaktadır. Ülkemiz enerji kaynaklarının büyük bölümünü oluşturan düşük kaliteli linyitlerin, mevcut yakma sistemlerinde enerji ekonomisi ve hava kirliliğinin kontrolü açısından uygun biçimde yakılması, sistem yapısının bu amaç doğrultusunda iyileştirilmesi veya yeni yakma sistemlerinin geliştirilmesi, doğal kaynaklardan çevreye zarar vermeden en ekonomik şekilde yararlanma olanağı sağlayacaktır. Bu amaçlar doğrultusunda, kazan yanma odası şekli ve güvenlik donanımları düşünülerek TS EN 303-5 standardında katı yakıtlı sıcak sulu bir kazan tasarımı yapılmıştır. Kazanlar açısından en önemli parametre olan verimlilik konusu irdelenmiş, ısıl kapasitesinin ve verimliliğin tespiti amacıyla TSE Ankara Isıl Deney Laboratuarında ölçümler yapılmıştır. Ayrıca, kazan tasarımının üretiminin gerçekleştirilmesi ve piyasaya arz edilmesi düşünülerek yeni standart olan TS EN 303-5 belgesi alınması için çalışmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE DESIGN OF HEATING BOILER WITH COAL FUEL and INVESTIGATION OF ITS HEATING EFFICIENCY Abdullah YILDIZ Mechanical Engineering, Master Thesis, 2003 Supervisor: Assos. Prof. Dr. Famil MEMMEDOV ABSTRACT For recent years, rapid increase in the consumption of energy per person besides rapid increase in the world population has started to cause substantial problems in terms of environmental pollution. One of the reasons of dense air pollution in our country, Turkey, mainly stem from building heating boilers systems. Using low quality coals which makes a great part of our country's energy resources-in compatible with the economy of enrgy and the control of air pollution, improving the structure of the system in this way or devoloping new heating system will provide us with the most economical way to benefit from natural resources without causing any harm to the environment. Through these aims, a coal heating boiler has been designed with TS EN 303-5 standard in consideration to the shape of the heating boiler room and the safety components. Productivity which is the most important parameter has been examined and to prove the heating capasity and the productivity measure tests have been carried out at TSE Ankara Heating Laboratary. Besides, in consideration with the realization of production of the coals heating boiler and marketing the product, new attempts have been done to be granted the new TS EN 303-5 certificate.