Cebirsel polinomlarla en iyi yaklaşım üzerine
On the best approximation by algebraic polynomials
  1. Tez No: 134849
  2. Yazar: ŞÖHRET YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERHAD NASİBOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Cebirsel polinom, norm, süreklilik modülü, tam sistem, yaklaşım
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
IV CEBİRSEL POLINOMLARLA EN IYI YAKLAŞIM ÜZERİNE Şöhret YILDIZ Matematik Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ferhad NASİBOV ÖZET Bu tez çalışmasında fonksiyonlar teorisinin, çağdaş problemleri olan direk problemler ile ilgili sonuçlardan bazıları incelenmiştir. İlk önce, cebirsel polinomlarla en iyi yaklaşım kavramı tanımlanmış, sonra genel lineer normlu uzaylarda verilmiş fonksiyona en iyi yaklaşım veren polinomun varolması problemi incelenmiştir. Daha sonra da, o yaklaşımın sıfira gitme hızı ele alınmış ve bununla ilgili sonuçlar verilmiştir. Tezde, konuyla bağlı olan Prof. Dr. Ferhad Nasibov tarafından ispatlanmış en genel teorem verilmiştir. Bu teoremden, daha önce mevcut olan bütün teoremler özel haller olarak çıkarılabilir.
Özet (Çeviri)
ON THE BEST APPROXIMATION BY ALGEBRAIC POLYNOMIALS Şöhret YILDIZ Mathematics Department, M.S. Thesis, 2003 Supervisor: Prof. Dr. F.H(G) NASİBOV SUMMARY hi this study of thesis, some of outcomes related to the direct problems which are contemporary problems of theory of functions have been studied. First, the concept of best approach has been described with algebraic polynomials, and then general linear has been given in the normed space, and the problem of being extinct of polynomial that gives the best approach to the function has been studied. Finally, the speed of that approach's going to zero has been examined and the outcomes related to this have been given. m the thesis, the most common theorem which is related to the subject and that was proved by Prof. Dr. F. H (G). Nasibov has been given. In this theorem, all the existing theorems can be taken out as special conditions. Key words : Algebraic polynomial, approximation, complete system, continuity modulus, norm.