Kuzeybatı Anadolu bölgesi Polypodium L. (Pteridopyta) üzerinde taksonomik araştırmalar
The Taxonomic investigation on the Polypodium L. (Pteridopyta) genus in Northwest Anatolia
- Tez No: 134858
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN NURİ BENLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Anatomy, Hybrid, Morphology, Polypodium, Turkey
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
IV KUZEYBATI ANADOLU BÖLGESİ POLYPODIUM CİNSİ(PTERIDOPYTA) ÜZERİNDE TAKSONOMİK ARAŞTIRMALAR Refref KABAKÇI Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.Osman Nuri BENLÎOĞLU ÖZET Bu çalışma 2001-2002 yıllarında Batı Anadolu'dan toplanan Polypodium L. üzerinde yapılan morfolojik ve anatomik incelemelere dayanmaktadır. Çalışma bölgesinden toplanan örneklerle herbaryum materyallerinin morfolojik ve anatomik karakterleri değerlendirilmiştir. Bu verilere göre bölgede her üç türün, Polypodium vulgare L., P. cambricum L. ve P. interjectum Shivas yayılış gösterdikleri belirlenmiştir. Gelişmiş soruş ve spor keselerine sahip örneklerden mikroskobik preparatlar hazırlanmıştır. Parafız, sporangial içerik, annulustaki kalın çeperli hücre sayıları ve spor uzunlukları ile ilgili veriler değerlendirilmiştir. Üç türün annulusundaki kalın çeperli hücre sayıları ve spor uzunlukları ile ilgili çizelgeler, grafikler ve ilgili fotoğraflar çalışmaya eklenmiştir. Beş örnekte sporangial içeriğin eksik gelişme gösterdiği belirlenmiş ve hibrid oldukları sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler : Anatomi, Hİbrid, Morfoloji, Polypodium, Türkiye
Özet (Çeviri)
THE TAXONOMIC INVESTIGATION ON THE POLYPODIUM L. (Pteridophyta) GENUS IN NORTHWEST ANATOLIA Refref KABAKÇI Department of Biology, M.S.Thesis, 2003 Thesis SupervisonAssoc.Prof.Dr. Osman Nuri BENLİO?LU SUMMARY This study is based on morphological and anatomical investigations of Polypodium L. species, collected in the Northwest Anatolia between 2001-2002. The morphological and anatomical properties of materials, collected from study sites and herbarium specimens has been utilized. According to these data, distiribution of tree species in the investigated region including Polypodium cambricum L., P. vulgare L. and P. interjectum Shivas were determined. Microscopic slides of samples with mature sori and sporangia were prepared. Data on paraphyses, sporangial content number of indurated cells in the annulus and length of spores were utilized. Also, tables and graphs on number of indurated cells in the annulus and length of spores and photos were added to this study. In five samples, it was determined that sporangial content was less developed and included abortive materials. Therefore they were described as hybrids.