Bilecik ili Bahçelievler kazısı hayvan kemik kalıntıları ışığında kuzeybatı anadolu bölgesi'nin neolitikleşme sürecini anlamak
To understand the neolithization process of the northwestern anatolian region in the light of the animal remains of the Bahçelievler excavation in Bilecik
  1. Tez No: 996319
  2. Yazar: SULTAN SARI ERTAŞTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN YÜMNİ GÜNDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Arkeoloji, Zooarkeoloji, Archaeology, Zooarchaeology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bahçelievler Yerleşim Yeri, Kuzeybatı Anadolu Bölgesinin Bilecik ilinde Neolitik dönem olarak adlandırılan MÖ 7100-6000 yılları arasında iskân edilmiştir. Tez çalışmasında, Bahçelievler yerleşim yerinin memeli faunası incelenmiştir. Toplamda 8585 adet kemik kalıntısı analiz edilmiştir. Çalışılan faunal kalıntılar yerleşim yerinde yaşayan halkın kırmızı et tüketimi ve hayvan yönetimi hakkında bilgiler sunmaktadır. Hayvan kemik kalıntılarının analizi sonucunda yerleşimin evcil ve yabani hayvan türleri saptanmıştır. Bu sayede kırmızı et tüketimi ve ikincil ürün kullanımının yoğun olarak sağlandığı faunal tür belirlenmiştir. Yabani türlerin oranları yerleşim halkının doğaya olan bağlılığını göstermektedir. Elde edilen analiz sonuçları öncelikle yerleşim yerinin kendi yedi evresi içerisinde değerlendirilmiştir. Kuzeybatı Anadolu Bölgesinin Neolitik süreçte hayvan ilişkisinin genel şemasını görmek adına komşu yerleşim yerleri ile faunal bilgilerin karşılaştırmaları yapılmıştır. Kuzeybatı Anadolu'nun evcilleştirme sürecindeki rolünü anlamak için evcilleştirme sürecinin ilk olarak gözlemlendiği Güneybatı Asya (Ortadoğu-Yakındoğu) ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden elde edilen sonuçlar ile karşılaştırma yapılmıştır. Ulaşılan sonuçlar Kuzeybatı Anadolu halkının bölgeye göç ederken beraberinde getirmiş olduğu kültürel birikimin yerleşimden sonra nasıl şekillendiği hakkında bilgi edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Bahçelievler settlement, located in Bilecik province in the Northwestern Anatolia Region, was occupied during the Neolithic period, dated to 7100-6000 BC. In this dissertation, the mammalian fauna of the Bahçelievler settlement was examined. A total of 8,585 bone fragments were analyzed. The studied faunal remains provide insights into the inhabitants' red meat consumption and animal management practices. The analysis of the animal bone assemblage identified both domestic and wild taxa present at the settlement. This made it possible to determine which faunal species most intensively supplied red meat and secondary products. The proportion of wild species reflects the community's degree of reliance on the natural environment. The analytical results were first evaluated within the settlement's seven occupational phases. In order to understand the broader pattern of human–animal relationships in Northwestern Anatolia during the Neolithic, the faunal data were compared with those from neighboring sites. To illuminate the role of Northwestern Anatolia in the process of animal domestication, further comparisons were made with results from Southwest Asia (the Near East) and Southeastern Anatolia, where the earliest stages of domestication are documented. The findings provide insight into how the cultural knowledge that the populations brought with them during their migration into the region was transformed following their settlement.