Barkod okuyuculu ve SQL veri tabanı erişimli kütüphane otomasyonu
A Barcode reader supported library automation system with SQL database server
- Tez No: 134861
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Information and Records Management, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Barcode, Database, Library Automation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
IV BARKOD OKUYUCULU ve SQL VERİTABANI ERİŞİMLİ KÜTÜPHANE OTOMASYONU Mustafa Gedik Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Ahmet Özmen ÖZET Toplumlardaki bilgi artışı, o bilgiyi ihtiyaç sahiplerine iletme fikrini doğurmuştur. Bilgiye duyulan ihtiyacın artması ve iletişim teknolojisindeki gelinmeler kütüphaneleri ve odların işleyişlerini de etkilemiştir. Bilgisayarların kütüphanecilikte kullanımı kütüphane otomasyonunu doğururken, Internet, bilgi kaynaklarının daha çok kişiye ulaşmasını sağlamıştır. Günümüzde bilgi kaynakların yönetimi ve paylaşımı için kütüphanelerde gelişmiş otomasyon sistemleri kullanılmaktadır. Otomasyon sistemleri yazılım ve donanım olmak üzere iki kısımdan meydana gelmektedir. Kütüphane otomasyon sistemlerinde barkod kullanımı, veri girişi açısından pratik bir çözümdür. Veri girişi sırasında yapılan işlemlerde insan faktöründen kaynaklanacak yavaşlık ve hatalar barkod kullanımıyla ortadan kalkmaktadır. Ancak, sistemin işleyebilmesi için kütüphane içerisinde yer alan tüm dokümanların barkod kullanılarak numaralandırılması ve her numaraya ait kitap bilgilerinin veri tabanlarında saklanması gerekmektedir. Bu tezde gerçeklenen kütüphane otomasyon sistemi, bir kütüphanenin barındırdığı tüm kitapların bilgilerini veri tabanında tutarak, bu bilgilere farklı türde kullanıcılar tarafından erişilmesini, güncellenmesini veya sorgulanmasını mümkün kılmaktadır. Donanım açısından barkod okuyucu ile desteklenen sistem, yazılım açısından da gelişmiş veritabanı sistemi (SQL) üzerine kurulmuştur. Gerçeklenen görsel arayüz ile kullanım kolaylığı sunan sistem kendi başına tek bir bilgisayarda çalıştığı gibi, veritabanı sunucusuna ağ üzerinden bağlanarak da çalışabilmektedir. Anahtar Kelimeler : Barkod, Kütüphane Otomasyonu, Veri Tabanı
Özet (Çeviri)
A BARCODE READER SUPPORTED LIBRARY AUTOMOTION SYSTEM WITH SQL DATABASE SERVER Mustafa Gedik Electrical-Electronic Engineering, M.S.Thesis, 2003 Thesis Supervisor: Assoc.Prof. Ahmet Ozmen SUMMARY The increase in the volume of knowledge has created an inspiration to deliver this knowledge to demanding people. The raise in this demand and the developments of communication technologies has affected the libraries ami their operation. The introduction of computers has changed the way libraries operate, and computer oriented library automation systems have replaced the old fashion card-catalog based systems. On the other hand, the Internet has been started to provide a means to deliver knowledge sources to many people. The library automation systems consist of two components: Hardware and software. Use of barcode reader for data entering is a practical solution in the library automation systems. Error count during data entrance and system service time both because of human factor have dropped radically when barcode reader is attached to the system. However, this facility required all the documents in the library be labeled with appropriate barcode for information retrieval. The information about the documents must be stored into the database beforehand. The library automation system developed in this thesis, holds all the information about the documents in a library in its own database, and makes this information available to the users for information retrieval, update and query. The system has been build upon SQL database server and supported by a barcode reader. Some user-friendly graphical interfaces have been implemented to simplify usage of the system. The system can run both as standalone and as a database server. As a database server client computers from different locations can connect through the network to the server.