Juglon'un hıyar fidelerinde protein ve enzim parametreleri üzerine etkisi
Effect of juglone on protein and enzyme parameters in cucumber seedlings
  1. Tez No: 134860
  2. Yazar: MESUDE CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KOCAÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Dopa Oksidaz, Elektroforez, Fide Büyümesi, Hıyar, Juglon, Katekol Oksidaz, Protein, Catechol Oxidase, Cucumber, Dopa Oxidase, Electrophoresis, Juglone, Protein, Seedling Growth
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
IV JUCİLON'UN HIYAR FİDELERİNDE PROTEİN VE ENZİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ Mesude CEYLAN Biyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Prof. Dr. İsmail KOCAÇALIŞKAN ÖZET Bu çalışmada, juglon'un hıyar (Cucumis sativus ev Beith Alpha) fidelerinde kök ve gövde büyümesi ile protein miktarı ve polifenol oksidaz enzim aktiviteleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Jııglon 1 ıııM konsantrasyonunda testalı ve testasız olmak üzere iki grup tohum üzerinde ve farklı sürelerde uygulanmıştır. Sonuç olarak, jııglon hem testalı hem de testasız tohumlarda büyüme parametrelerinden uzama ve taze ağırlığı azaltırken kuru ağırlık ve protein miktarını önemli derecede azaltmamıştır. Diğer taraftan dopa oksidaz ve katekol oksidaz enzim aktiviteleri juglon uygulanan fidelerde kontrole göre yüksek bulunmuştur. Yapılan elektroforetik analizlerde ise beş adet protein ve üç adet dopa oksidaz izoenzim bandı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF JUGLONE ON PROTEIN AND ENZYME PARAMETERS IN CUCUMBER SEEDLINGS MesudeCHYLAN Department of Biology, M.S. Thesis,2003 Thesis Supervisor: Prof. Dr. İsmail KOCAÇALIŞKAN SUMMARY In this work, the effects of juglone on root and shoot growth of the cucumber (Cucumis salivus cv Beith Alpha) seedlings at the same time their protein content and polyphenol oxidase en/.yme activities were researched. Juglone has been applied on both intact seeds and coat less seeds at different durations, as ImM concentration. As conclusion, juglon applied on both intact and coatless seeds has been found to decrease elongation and fresh weight of the cucumber seedlings but it did not cause important decrease in dry weight and protein content. On the other hand, dopa oxidase and catechol oxidase activities have been found higher in juglon applied seedlings than control groups. According to electrophoretic analyses, five protein and three dopa oxidase isoenzyme bands were detected.