Yeni bir imin-oksim ligandı ile geçiş metal komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of transition metal complexes with a novel imine-oxime
- Tez No: 134862
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ YENİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İmin-Oksim, Metal Kompleksleri, Oksim, Schiff bazları. «IÇS»**1 g±**, Imine-Oxime, Metal Complexes, Oxime, Schiff Bases
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Ill YENİ BİR İMİN-OKSİM LIGANDI İLE GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Muharrem KAYA Kimya, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.Cengiz YENİKAYA ÖZET Boyarmadde ve lak sanayiinde, polimerizasyon endüstrisinde ve biyolojik mekanizmaların aydınlatılmasında model bileşik olarak kullanım alanı bulan oksimler, her geçen gün artarak önem kazanmaktadır. Bu çalışmada literatürde kaydına rastlanılmayan yeni bir imin-oksim ligandı ile bu ligandın geçiş metal kompleksleri sentezlenmiş ve yapıları aydınlatılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında 4,4'-diaminobifenil ile diasetilmonoksim'in reaksiyonu sonucunda 3-[(4'-aminobifenil-4-il)imino]bütan-2-on oksim ligandı sentezlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında ise 3-[(4'-aminobifenil-4-il)imino]bütan-2-on oksim ligandının Co(II), Ni(II), Cu(II) ve Cd(II) iyonları ile etanol/metanol ortamında 1:1 oranında çalışılarak kompleksleri sentezlenmiştir. Bu imin-oksim ligandının ve geçiş metal komplekslerinin yapıları UV- Visible, İR, 'H-NMR, I3C-NMR, elementel analiz ve magnetik duyarlılık teknikleri ile karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV SYNTHESIS AND CHRACTERIZATION OF TRANSTION METAL COMPLEXES WITH A NOVEL IMINE-OXIME Muharrem KAYA Chemistry, M.S.Thesis, 2003 Thesis Supervisor: Assoc.Prof. Cengiz YENİKAYA SUMMARY The importance of the oxime compounds which are used in pigments, lack and polymer industry as model compounds for the of investigation of the biological mechanisms is increasing each day. In this study, a novel imine-oxime compounds as ligand and its transition metal complexes have been synthesized and characterized. In the first stage of this work, 3-[(4'-aminobiphenyl-4-yl)imino]butan-2-one oxime ligand was obtained from the reaction between 4,4'-diaminobifeniI and diasetilmonoxime. At the following stage, metal complexes between Co(II), Ni(II), Cu(II), Cd(II) ions and ligand were prepared in ethanol/mcthanol solition. The characterization structures of the ligand and its complexes performed by using UV-Visible, IR, 'H-NMR, 13C-NMR, elemental analysis and magnetic susceptibility.