Siklopentanon tetrasiyanonikel [M(CPN)2Ni(CN)4] bileşiklerinin infrared spektroskopik bölgesinde incelenmesi
Investigation of the cyclopentanone tetracyanonickel [M(CPN)2Ni(CN)4] complexes in infrared spectrum region
- Tez No: 134867
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Infrared Spektroskopisi, Siklopentanon, C5H80, Klatrat, Titreşim Spektroskopisi, Hofmann Tipi Bileşikler, Infrared Spectra, Cyclopentanone, C5H80, Clathrate, Vibrational Spectrum, Hofmann Type Complexes
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
IV SIKLOPENTANON TETRASIYANONDXEL [M(CPN)2Ni(CN)4] BİLEŞİKLERİNİN INFRARED SPEKTROSKOPİK BÖLGESİNDE İNCELENMESİ Adnan ÖLMEZ Fizik Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmam: Yrd. Doç. Dr. Zeki KARTAL ÖZET Bu çalışmada M(CPN)2Ni(CN)4 (M = Ni, Co, Cd) formülü ile verilen Siklopentanon tetrasiyanonikel bileşikleri kimyasal yollardan ilk kez elde edildi. Elde edilen bileşiklerin 4000 cm“1 - 400 cm”1 spektroskopik bölgesinde infrared soğurulma spektrumları alınarak titreşim frekansları incelendi. Titreşim frekans ve modları Siklopentanon ve bu molekülün diğer bileşiklerinin titreşim spektrumları ile karşılaştırıldı. Serbest ligandın sıvı halinin infrared spektrumuyla bileşiklerin infrared spektrumları karşılaştırıldığında (C-O) (def.) ve v(C=0) (stretch) titreşimlerinde önemli değişikliklerin meydana geldiği görülmüştür. v(C=0) frekansı bütün bileşiklerde düşerken, (C-O) (def.) frekansı yükselmektedir. Bu kaymalar metale bağlılıktan ileri gelmektedir ve ligand moleküllerinin metal atomuna oksijeninden bağlı olduğunu gösterir. Spektrumların incelenmesi, bileşiklerin yapılarının |M-Ni(CN)4|_ polimerik tabakalardan oluştuğunu göstermiştir. Bileşiklerde nikel atomu düzgün karesel düzende siyan molekülüne ait dört karbon atomuyla, metal atomları ise siyan gurubunun dört azotu ve ligand moleküllerinin iki oksijeni ile tabakanın alt ve üstünden çevrilidir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE CYCLOPENTANONE TETRACYANONICKEL [M(CPN)2Ni(CN)4] COMPLEXES IN INFRARED SPECTRUM REGION Adnan ÖLMEZ Department of Physics, M.S. Thesis, 2003 Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zeki KARTAL SUMMARY In this study, Cyclopentanone tetracyanonickel complexes, which are formulated as [M(CPN)2Ni(CN)4] (M = Ni, Co, Cd) are presented by the chemical means for the first time. Vibrational spectra are recorded in the spectral region 4000 cm“1 - 400 cm”1 and vibrational frequencies are examined. By comparing the vibrational spectra of Cyclopentanone and the other complexes of this molecule, vibrational frequencies and their modes are determined. Compared with the spectra of the free ligand, considerable changes only occur for the frequencies of the (C-O) (def.) and v(C=0) (stretch) vibrations. The frequency of the (C-O) (def.) is increased while that of the v(C=0) is lowered in all complexes. This shifts occur because of bond and shows that ligand molecules bond to metal atom whit O - donor atom. As a result of the investigation of the spectra, it is shown that complexes are consisting of |M-Ni(CN)4|" polymeric layers. In the complexes nickel atoms are surrounded by four carbon atoms of the cyanide groups in a square - planar environment. The metal atoms are surrounded by the four nitrogen of cyanide groups and two oxygens of the ligand molecules.