Development of a windows based synchronous education software
Windows tabanlı senkron bir eğitim yazılımı geliştirme
- Tez No: 134869
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Senkron Eğitim, Sanal Sımf, Elektronik Eğitim, Synchronous Learning, Virtual Classroom, e-education, e-learning II
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ WINDOWS TABANLI SENKRON BİR EGITIM YAZILIMI GELİŞTİRME Hakan AKKURT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman Yıl Jüri YrdDoç. Dr. Murat AKSOY 2003 Sayfa : 58 YrdDoç. Dr. Murat AKSOY YrdDoç. Dr. Ulus ÇEVİK Yrd. Doç. Dr. Oya YÜREĞİR Kişilerin birbirleriyle aynı anda iletişim kurabildikleri, bilginin anında işlendiği eğitim tipi olan senkron eğitim günümüzde çok önem kazanmıştır. Bu tür eğitimlerde özel yazılımlar sayesinde kullanıcılar aynı anda online olarak eğitim sistemine girebilmekte,birbirleriyle doğrudan iletişim kurabilmekte ve tüm bu işlemler eğitmen tarafından yönetilebilmektedir. Eğitimler sanal sınıftaki öğrencilere, sesli/video konferans, internet veya çift yollu iletişim kanalları gibi farklı yöntemlerle aktarılabilir. Bu çalışmada yukarıda belirtilen yöntemleri içerecek şekilde özel bir yazılım geliştirilmesi hedeflenmiştir. Yazılım, sunucu ve istemci kısrmlannda çalıştırılmak üzere iki aşamalı tasarlanmıştır. Sunucu tarafında, eğitmen ile ilgili yazılım geliştirilmiştir. Bu yazılım ile ders sunumu, öğrenci yönetimi ve yetkilendirme işlemi sağlanmıştır. İstemci tarafında, öğrenciler ile ilgili yazılım geliştirilmiştir. Bu yazılım ile öğrencilerin ders sunumunu eş zamanlı olarak izlemeleri sağlanmıştır. Yazılımı geliştirme aşamasında kullanılacak teknolojilerin seçiminde tüm sistemdeki entegrasyon göz önüne alınarak, Microsoft teknolojileri tercih edilmiştir. Özellikle gelecekte birçok platformda çalışacak olan Microsoft.Net Framework kullanılarak yazılımın ileride platform bağımsız hale getilirmesi düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MCs THESIS DEVELOPMENT OF A WINDOWS BASED SYNCHRONOUS EDUCATION SOFTWARE Hakan AKKURT DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. Murat AKSOY Year : 2003 Pages : 58 Jury : Assist. Prof. Dr. Murat AKSOY Assist. Prof. Dr. Ulus ÇEVİK Assist. Prof. Dr. Oya YÜRE?İR Nowadays, Synchronous E-Learning (electronic learning) which means that users can communicate at the same time, is very important. Users can join virtual classes, communicate each other and also these processes could be controlled by lecturer by using special software. Lectures can be representing to the students by using voice/video conferencing, Internet or dual way communication channels. In this study, we aim to develop special software which include methods above. There are two. parts of this software. One of this runs on the server or lecturer side. Other runs on the client or student side. On the server side, lecturer could represent lessons, administer students and authentication. On the client side, students could attain lessons synchronous. In the development phase of the software, Microsoft technologies are preferred for the integration of whole system. By using Microsoft.Net Framework, the software will be running on any platform that supported by.Net Framework in the future.