Çukurova bölgesinde pamuk tarımında hasadın ekonomik analizi
The Economic analysis of mechanical cotton picking in Çukurova region
- Tez No: 134875
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. NECAT ÖREN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Cotton harvesting machinery, mechanical cotton picking, cost of cotton picking, cost of cotton production, Çukurova region. n
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz YÜKSEK LİSANS ÇUKUROVA BOLGESI'NDE PAMUK TARIMINDA MAKİNELİ HASADIN EKONOMİK ANALİZİ Baran YAŞAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman:Doç. Dr. M. Necat ÖREN Yıl:2003, Sayfa: 76 Jüri : Doç. Dr. M. Necat ÖREN : Doç. Dr. Haydar ŞENGÜL : Yrd. Doç. Dr. Sait M. SAY Bu çalışma ile, pamuk tarımında elle hasadın alternatifi durumunda olan hasat makinesi kullanımının ekonomik, sosyal ve kısmen de teknik açıdan analiz edilerek, ülkemiz koşullarında kullanım olanaklarının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, işgücü sorununun en fazla yaşandığı, dolayısıyla başlıca üretici bölge olma özelliğini giderek kaybeden Çukurova Bölgesi araştırma alanı olarak seçilmiştir. Ancak, bölgede makineli hasadın analizine olanak sağlayacak ölçüde bir kullanımla karşılaşılmadığından, değerlendirmelerde Ceylanpınar Tarım İşletmesi ile kısmen Ege Bölgesine ait kayıtlar esas alınmıştır. Araştırma bulguları, ülkemizde de artık makineli hasada geçiş için gerekli koşulların oluştuğu, mevcut koşullarda bile hasat makinesi kullanımıyla hasat giderlerinde % 33,64 ile % 44,18 arasında, toplam giderlerde ise % 4,85 ile % 6,68 arasında bir maliyet tasarrufu sağlanabileceğini göstermektedir. Yeni nesil hasat makinelerinin kullanımı, uygun işletme yapılan ve çeşitlerin yaygınlaşmasıyla bu tasarruf daha da artacaktır. Ancak, olayın sosyal boyutu gözardı edilmemeli, makineli hasadın yaygınlaşmasıyla atıl hale gelecek işgücüne alternatif gelir olanakları yaratılmalıdır. Anahtar kelimeler. Pamuk hasat makinesi, pamuk hasat mekanizasyonu, pamuk toplama maliyeti, pamuk üretim maliyeti, Çukurova Bölgesi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE ECONOMIC ANALYSIS OF MECHANICAL COTTON PICKING IN ÇUKUROVA REGION Baran YAŞAR DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. M. Necat ÖREN Year:2003, Pages: 76 Jury : Assoc. Prof. M. Necat ÖREN : Assoc. Prof. Haydar ŞENGÜL : Assist. Prof. Dr. Sait M. SAY In this study, mechanical cotton picking which is alternative for hand picking in cotton farming has been analized in respects of economic, social and partly technical sides, and investigated the harvesting possibilities of cotton by machine in Turkey's conditions. For this purpose, Çukurova Region has been selected as survey area by the reason of having labour problems and decreasing cotton production in the region, gradually. However, in the region mechanical harvesting is not common enough to make analyse possible. So, data and required documents were obtained from both Ceylanpinar State Farm and Eagen region. This study shows that required conditions have been emerged to make mechanical cotton picking possible. With current state, there is a considerable decrease in both picking expenses, ranging from 33.64 % to 44.18 %, and total production expenses accounting for 4.85-6.68 %. Using new generation mechanical cotton picking machine augmenting with increase in share of new seed varities would make even further decrease possible in picking and production expenses. The social aspect problem of mechanical cotton picking, however, shouldn't be ignored and alternative income sources should be created for people who lost their job due to mechanical cotton picking.