Çukurova bölgesinde pamuk tarımında sırta ekim için uygun toprak hazırlığı
Suitable seedbed preperation for ridge planting in cotton production in Çukurova region
  1. Tez No: 87984
  2. Yazar: ABDÜLKADİR KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHİT KİRİŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sırta Ekim, Sırt Yapma, Toprak îşleme, Çimlenme, Çıkış, Penetrasyon Direnci, Nem İçeriği, Yoğunluk. II, Ridge Tillage, Tillage, Germination, Emergence, Cone-Index, Moisture Content, Bulk Density III
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİNDE PAMUK TARIMINDA SIRTA EKİM İÇİN UYGUN TOPRAK HAZIRLIĞI ABDULKADİR KARACA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Danışman Doç.Dr. Vahit KİRİŞÇİ Yıl: 1999, Sayfa 54 Jüri Doç.Dr. Vahit KİRİŞÇİ Prof.Dr. Faruk ÖZGÜVEN Doç.Dr. AH BAYAT Bu çalışmada; gerek Çukurova Bölgesinde ve gerekse Türkiye'de önemli bir endüstri bitkisi durumunda olan pamukla ilgili olarak, geleneksel (düze ekime yönelik) tohum ve kök yatağı hazırlığına göre, sağlamış oldukları önemli üstünlükleri nedeniyle sırta ekime uygun toprak hazırlığı yönteminin belirlenmesi ve bunun çimlenme ve çıkış parametreleri üzerindeki etkilerinin toprak dinamiği ve toprak işleme mekanizasyonu yönünden incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, bölgede yaygın olarak kullanılanCarolina Queen (Gospyum Hirsuhtm) çeşidi kullanılarak killi-tınh bünyeye sahip tarla koşullarında Adana-Hacıali Pamuk Üretim İstasyonunda yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, tohum ve kök yatağı hazırlık şeklinin; toprak nem içeriği, yığın yoğunluğu, penetrasyon direnci değerlerine ve bitki çıkış sayıları üzerinde önemli etkisi gözlenmemiştir. Ancak sırta ekime yönelik tohum ve kök yatağı hazırlığı kök çürüklüğüne yakalanan bitki sayısında azalma sağlamış ise de, geleneksel tohum ve kök yatağı hazırlığı uygulamasına göre bitkisel üretimde nihai çıktı durumunda olan verim yönünden bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Net kar açısından ise Sırt 1 uygulaması diğerlerine göre daha olumlu olarak nitelenebilir. Çukurova bölgesinde pamuk tarımında uygulanmakta olan sırt uygulaması agroteknik açıdan yetersiz bulunmuştur. Bu amaçla, kullanılan alet ve makinaların mutlaka amaca uygun tasarım ve imalatla çiftçilere sunulması gerekir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SUITABLE SEEDBED PREPERATION FOR RIDGE PLANTING IN COTTON PRODUCTION IN ÇUKUROVA REGION ABDULKADÎR KARACA DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTUTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Vahit KÎRİŞCt Year: 1999, Pages: 54 Jury : Assoc.Prof.Dr. Vahit KİRİŞCÎ Prof.Dr. Faruk ÖZGÜVEN Assoc.Prof.Dr. Ali BAYAT In this study, to determine the suitable seedbed preparation for ridge planting that has some advantages according to the traditional seedbed preparation in cotton production which is highly important for both Çukurova Region and Turkey was aimed and the effect on the germination and emergence was also investigated in terms of soil dynamics and tillage. Carolina Queen (Gospyum Hirsutum) seed variety that is common in the region was used on the field with clay loam soil İn the Adana-IIaciali Cotton Production Station. Results indicate that the effect of the type of seedbed preparation on soil moisture content, bulk density, and cone-index values is not significant. Similarly, it has also no effect on the emergence. Ridge tillage and planting in cotton production did not provide more yield that is final output than traditional preparation and planting, although ridge tillage reduced the number of plant with root-rot. Ridge 1 can be described as more profitable seed and root bed preparation method than others. The type of ridge tillage used in the region was found insufficient in terms of soil dynamics and tillage. Thereby, the implements used must be revised, redesign and manufactured considering the soil dynamics aspects and agro-technical needs before presenting farmer's use.