İlköğretim hayat bilgisi ve sosyal bilgiler ders içeriğine ilişkin eğitim fakültesi ilköğretim bölümü sınıf öğretmenliği son sınıf öğrencilerinin bilişsel, duyuşsal ve davranışsal tutumları
The students of class teacher who last class cognitive ematioral and behavioral qualitication on the contens of social science and life knowledge that in the premary school programe
  1. Tez No: 134891
  2. Yazar: HASAN AK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Bilişsel Tutum, Duyuşsal Tutum, Davranışsal Tutum, Life Science, Social Sciences, Mastering Attitude, Sensual Attitude, Behaviour Attitude
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Bu araştırma, İlköğretim Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler ders içeriğine ilişkin Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı son sınıf öğrencilerinin tutumlarını bilişsel, duyuşsal ve davranışsal puan düzeyinde farkmdalığını, cinsiyet, üniversite ve öğrenim şekli değişkenleri açısından saptamayı amaçlamaktadır. Araştırmanın evrenini, Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı son sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise oranlı örnekleme yöntemi ile belirlenen üniversite öğrencilerinden 594 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veriler araştırmacı tarafından geliştirilen ölçek aracılığı ile toplanmıştır. Çalışma sonucunda şu bulgular elde edilmiştir: 1. Öğrencilerin Sosyal Bilgiler ders içeriğine ilişkin bilişsel, duyuşsal ve davranışsal tutumlarının yeterli düzeyde olduğu söylenebilir. 2. Öğrencilerin Hayat Bilgisi ders içeriğine ilişkin bilişsel, duyuşsal ve davranışsal tutumlarının yeterli düzeyde olduğu söylenebilir. 3. İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği kız ve erkek öğrencilerin Sosyal Bilgiler ve Hayat Bilgisi ders içeriğine ilişkin bilişsel, duyuşsal ve davranışsal tutumları arasındaki fark: a.. İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği kız ve erkek öğrencilerin Sosyal Bilgiler ders içeriğine ilişkin bilişsel, duyuşsal ve davranışsal puan ortalamaları arasındaki fark P>0,05 düzeyinde anlamlı değildir. b.. İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği kız ve erkek öğrencilerin Hayat Bilgisi ders içeriğine ilişkin duyuşsal ve davranışsal puan ortalamaları arasındaki fark kız öğrencilerin lehine P0,05düzeyinde anlamlı değildir.II 4. İlköğretim Sınıf Öğretmenliği son sınıf öğrencilerinin öğrenim gördükleri üniversiteler açısından Sosyal Bilgiler ve Hayat Bilgisi ders içeriklerine ilişkin duyuşsal, bilişsel ve davranışsal tutumları arasındaki fark: a. İlköğretim Sınıf Öğretmenliği son sınıf öğrencilerinin öğrenim gördükleri üniversiteler açısından Sosyal Bilgiler içeriğine ilişkin duyuşsal, bilişsel yönden fark P0,05 düzeyinde fark manidar değildir. b. İlköğretim Sınıf Öğretmenliği son sınıf öğrencilerinin öğrenim gördükleri üniversiteler açısından Hayat Bilgisi ders içeriğine ilişkin bilişsel puan ortalamaları arasındaki fark P>0,05 düzeyinde anlamlı değildir. Duyuşsal ve davranışsal yönden ise fark P0,05 düzeyinde anlamlı değildir. b. İlköğretim Sınıf Öğretmenliği son sınıf öğrencilerinin öğrenim şekli; I.öğretim ve II. öğretim açısından Hayat Bilgisi ders içeriğine ilişkin I. öğretim ve II. öğretim öğrencilerinin duyuşsal puan ortalamaları arasındaki fark II. öğretim öğrencilerinin lehine P0,05 düzeyinde anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY This study aims to define the difference of the sufficiencies of the final-class students at the faculty of education at level of mastering sensual and behaviour points. From the point of view of changeabiltics concerning sexuality, university and way of education; The phase of this study consists of final- class suduents studying on class- teaching of primary education at the faculty of education. The examplifying of the study consists of university studuents who were selected by the method of proprohioned examplifying. In this study the datum had been collected by means of scale developed by searchers. At the and of the study, it had been obtained that: 1. It may be defined that the mastering, sensual and behaviour attitudes of the students relating to the content of the course of the social sciences are sufficiente. 2.. It may be defined that the mastering, sensual and behaviour attitudes of the students relating to the content of the content of the course of the life- science are sufficiente. 3. The difference among the averanges of mastering, sensual and behaviour attitudes relating to the content of the social sciences and life-knowledge courses of the male and female students in classs-teaching of primary education: Concerning male and female students of class-teaching in primary education: a. The difference among the averanges of mastering, sensual and behaviour sufficiencies relating to the content of the social sciences is not meaningful at the level of P>0.05. b. Concerning male and female studuents of class-teaching in primary education, the difference among the averages of mastering, sensual and behaviour sufficiencies relating to the content of the life- knowledge course is not meaningful at level of P>0.05 in behalf of female students.IV 4. From the point of view of the universities where the final-class students of class-teacher of the primary education, the difference among mastering, sensual and behaviour attitudes relating to the contents of the social siences and life-science: a. From the point of view of the universities where the final-class students of class-teacher of the primary education, the difference in sensual and mastering respect relating to the content of social sciences course is meaningful at level of PO.05. But the difference İn behaviour sufficiency is not meaningful at level of P>0.05. b. From the point of view of the universities where the final-class students of class-teacher of the primary education, the difference among the averages of mastering points is not meaningful at level of P>0.05. But in respect of sensation and behaviour, the difference is meaningful at level of P0.05. b. The way of education to the final-class students for becoming class teacher of primary education: From the point of view of day and nighttime education, while the difference among the averages of points for sensual sufficiency of the students at the firs and second education relating to the content of life science is expressive at level of P0.05.