Doğrudan dış yatırımların belirleyenleri ve Türkiye üzerine ampirik bir çalışma
Determinants of foreign direct investment and in empirical study on Turkey
- Tez No: 135087
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN AYŞE KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Dış Yatırım, Kaynak Ülke, Ev Sahibi Ülke, Piyasa Büyüklüğü 143, Foreign Direct Investment, Source Country, Host Country, Market Size 144
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZET Globalleşen dünya ekonomisinde doğrudan dış yatırımların önemi giderek artmaktadır. Doğrudan dış yatırımlar, ev sahibi ülkeye sermayenin yam sıra teknoloji, know-how ve işletmecilik bilgisi getirmesinden dolayı kalkınmanın bir aracı olarak görülmektedir. Bu durum ev sahibi ülkeler arasındaki rekabeti arttırmakta ve artan rekabet ortamı doğrudan dış yannmlann ev sahibi ülkelere yönelmesinde ülkeye ait talep cephesi belirleyenlerinin önem kazanmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada, doğrudan dış yatırım kararının verilmesine etki eden itici ve çekici faktörlerin hem kaynak ülke hem de ev sahibi ülke açısından saptanması ve bir ev sahibi ülke olarak Türkiye'nin hangi belirleyenlerinin doğrudan dış yatırım çekmede önemli olduğunun değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaca yönelik olarak 1985- 2001 dönemini kapsayan, Türkiye üzerine ampirik bir çalışma yapılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre Türkiye'nin doğrudan dış yatırımları ülkeye çekmesindeki en önemli belirleyen piyasa büyüklüğü olarak saptanmıştır. Bu nedenle Türkiye'ye gelen doğrudan dış yatirrmlann iç piyasayı hedefledikleri söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the global world economy, significance of foreign direct investment is gradually rising. Foreign direct investment is considered as a means of development for the host country to obtain technology, know-how and managerial skills beyond capital. Such efforts encourage the competition among host countries. The increased competition causes country-specific demand side determinants to gain significance in the direction of foreign direct investment towards host countries. The aim of this study is to identify the push and pull factors influencing foreign direct investment decision, both in the source and in the host country. Also to evaluate the factors and circumstances determining inflow of foreign direct investment to Turkey as a host country. On that purpose, an empirical study during 1985-2001 has been carried out for Turkey. To this end, findings of the study suggest that size of the domestic market is the most important determinant to attract foreign direct investment in Turkey. Hence, indicating that foreign direct investment coming to Turkey mainly targets domestic market.