Şebeke organizasyonu bakış açısından sağlık sektörü ve İstanbul'daki özel hastanelerin sektörel bağlantılarına ilişkin bir araştırma
Applications of the network theory to health care industry and a research on industrial relations used by private hospitals in Istanbul
  1. Tez No: 135166
  2. Yazar: ŞEVKİ BURAK BEKAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ ÜLGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organizasyonlararası ilişkiler, şebeke organizasyonu, sağlık sektörü, özel hastaneler ııı, Inter-organizational relations, network organization, health care
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 300
Özet
ÖZET Organizasyonlararası ilişkiler ve özelikle de şebeke organizasyonu bakış açı sından sağlık sektörünün ele alındığı çalışmada, İstanbul'daki özel hastanelerin, diğer sağlık kuruluşları ile hasta bakımı çerçevesinde 2000 senesinde kurdukları sektörel bağlantılar, içerikleri yönünden incelenmiştir. Mayıs-Eylül 2001 döneminde yürütü len ve rasgele seçilmiş 60 (%51.7) hastaneden oluşan örneklem üzerinde gerçekleşti rilen çoklu regresyon analizleri neticesinde, önceden belirlenmiş 6 ilişki içeriğinden 4'üne yönelik model oluşturulabilmiştir.“Bir şirketler topluluğuna dahil olma”,“his se ortaklığı”,“hizmet satın alma”ve“karşılıklı hasta şevki”ilişki içeriklerinin mey dana getirdiği bağımlı değişkenler üzerinde, altısı faktör, toplam 13 bağımsız değiş kenin etkisi ölçülmüştür. Bunlar: hastane türü, faaliyette bulunulan süre, işletme bü yüklüğü, yatan hasta oranı, TKY uygulaması, ISO 9000 serisinden bir belgeye sahip olma, faaliyet verimliliği, mortalite, uygulanan fiyat politikası, ilçesinde sahip olduğu pazar payı, özel ve kamuya ait ödeyici üçüncü taraflarla kurduğu sektörel bağlantılar ve faaliyet gösterdiği yerel pazarın gelişmeye olan elverişliliğidir. Araştırmanın en çarpıcı bulgularından biri, henüz olgunluğa erişmeyen ve özellikle de son on yıldır rekabetin giderek şiddetlendiği sektörde, rekabeti eksiltme ve riskleri dağıtma çaba sındaki hastanelerin, yürüttükleri sektörel bağlantıları çeşitlendirmek suretiyle, tek bir ilişki içeriğine bağlı kalmayı tercih etmedikleridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study examines contents of industrial relations, aiming patient care, be tween short-term acute care private hospitals and other health care provider organiza tions in Istanbul province during 2000 in the context of network organization's point of view to health care. Four generic models out of six predetermined relational con tents are yielded by multiple regression analyses, conducted based on a survey data, gathered during May-September 2001 from randomly chosen sample, consisting of 60 hospitals (51.7% of universe). Effects of thirteen independent variables -six of which are factor variables- on“corporate ownership”,“stock holding”,“outsourc ing”, and“patient referral”relations as dependent variables are measured. The inde pendent variables are: hospital status, age, size, inpatient to outpatient ratio, imple mentation of a total quality management program, having an ISO 9000 certification, operational efficiency, mortality, price policy on medical procedures, market share in the district, contracts with both private and governmental third party payers, and growth potential for the regional market. Hospitals' choice not to constrain them selves by having only one type of relational content through diversification in order to achieve imperfect competition and risk sharing, attributable to operating in an in creasingly competitive yet immature industry, may be the main conclusion of this study.