Sınırlı öngerilmeli beton kirişlerde üretim aşamasında oluşan boşlukların kiriş davranışına etkileri
Effects of cavities on partially prestressed concrete beam behaviour
- Tez No: 13523
- Danışmanlar: PROF.DR. TUĞRUL TANKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sınırlı öngerilmeli beton kiriş, Boşluk etkisi, Derin boşluk, Yüzeysel boşluk, Eğilme kapasitesi II
- Yıl: 1990
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
SIÎIIRLI QNGER İLMELİ BETON KİRİŞLERDE ÜRETİM AŞAMASINDA OL ÜŞ AİT BOŞLUKLAR I ÎT KİRİŞ DAVRANIŞINA ETKİLERİ (Yüksek Lisans Tezi) Ömer Faruk KÜLTÜR GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül 1990 ÖZ Sınırlı öngerilmeli kirişlerde üretim aşamasında oluşan boşlukların kirişin davranış ve dayanımına etkilerini araştırmak amacı ile beş deney yapılmıştır. Bu deneylerde gerçek boyutta T - kesitli tipik kirişler tekdüze yük altında denenmiştir. Kirişlerden bir tanesi referans kirişi olmak üzere boşluksuz, diğer dört tanesi boşluklu olarak düzenlenmiştir. Boşluklu kirişler boşluğun yeri ve derinliğine göre iki grupta toplanmıştır. Boşluk yeri, eğilme bölgesi ve kesme bölgesi, boşluk derinliği de derin ve yüzeysel boşluk şeklinde düzenlenmiştir. Kirişlerin üçtebir noktalarından statik yüklemeler yapılarak, senim ve rotasyon değerleri okunmuştur. Yapılan okumalardan yük-sehim ve moment-egrilik eğrileri çıkarılarak, boşluklu kirişlerin eğilme rij itliği, kırılma türü, çatlak özellikleri ve ters senim yetenekleri konusunda gözlemlere dayalı önemli sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca kuramsal bir çalışma yapılıp deney sonuçları ile karş ı laşt irilmiş t ir.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF CAVITIES ON PARTIALLY PRESTRESSED CONCRETE BEAM BEHAVIOUR CM. Sc. Thesis) Ömer Faruk KÜLTÜR GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE September 1990 ABSTRACT Formation of cavities cannot be totally prevented in the production of precast concrete structural elements. It is usually a critical decision to use or discard such members, since the structural consequences caused by such defects are not clearly known. In the present study, five partially prestressed concrete T- beams Ccommonly used in practice as purlins) were tested to investigate the effects on behaviour and strength of shallow and deep cavities in the critical bending and critical shear zones. Approximately 6m long test beams were supported as simple beams and subjected to two symmetrically located point loads. Deflections measured at seven points and curvature measured at the central constant moment region were used as indications of behaviour. Experimental results indicated that shallow cavities Cnot deeper than one quarter of the beam depth) did not cause an appreciable deterioration, whereas deeper cavities Cnot exceeding one half of the beam depth) caused a considerable reduction in the f lexural rigidity and a considerable increase in the camber, although they did not- noticeably effect the f lexural ultimate strength. IllSame anatical attempts were also made to interpret the observed phenomena, such as camber increase and flexural rigidity reduction, besides efforts to obtain reasonable predictions of the behaviour of partially prestressed concrete beams with various types of cavities. Key Words : Partially prestressed concrete beams, Effects of cavities, Deep cavities, Shallow cavities, Flexural capacity IY