Çocuğun davranış problemleri ile ebeveyn çatışmasını algılayışı arasındaki ilişki
The Relationship between childs behavior problems and their perception of marital conflict
- Tez No: 135250
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE GÜNAYER ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Davranış problemleri, davranış bozuklukları, çatışma, evlilik çatışması. Ill, Behavior problems, behavior disorders, conflict, marital conflict, marital discord. IV
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZ£Î Bu çalışmada, çocuğun davranış problemleriyle ebeveyn çatışmasını algılayışı arasında ilişkinin incelenmesi amaçlanmışta. Ayrıca; çocuğun davranış problemlerini değerlendirmede ebeveynler ile öğretmenler arasında bir ilişki olup olmadığı ve çocuğun davranış problemleri ile epeveyn çatışmasını algılayışı arasındaki ilişki; yaş, cinsiyet, başarı durumu gibi farklı değişkenler açısından incelenmiştir. Örneklem, klinik düzeyde bir sorunu tanımlanmamış, 9-12 yaşları arasındaki, 79'u kız, 65'i erkek 144 çocuk ile bu çocukların sınıf öğretmenleri ve ebeveynlerinden birini içermektedir. Katılımcılar, çeşitli sosyo-ekonomik seviyede olan, İstanbul'daki Devlet İlköğretim Okulları'ndan ve yine istanbul'daki Özel ilköğretim Okullar'ından random olarak seçilmiştir. Çocuklara, demografik bilgileri içeren Kişisel Bilgi Formu ile CPIC (Çocukların Evlilik Çatışmasını Algısı Ölçeği), ebeveynlere CBCL (4-18 Yaş Çocuk ve Gençler İçin Davranış Değerlendirme Ölçeği) ve sınıf öğretmenlerine TRF (Öğretmen Bilgi Formu) uygulanmıştır. Araştırmada verilerin çözümü ve yorumu için, Kaykare Çözümlemesi, Pearson Korelasyon Matriksi, t Testi ve bir boyutlu Varyans Analizi istatistik işlemleri kullanılmıştır. Yapılan bu çalışmaya göre; çocukların davranış problemleri ile çocuğun ebeveyn çatışmasını algılayışı arasında 0.05 düzeyinde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Çocukların ebeveyn çatışmasını yüksek düzeyde algılaması, davranış problemlerine sahip olma olasılıklarını arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of the present study is to examine the relationship between child's behavior problems and his/her perception of interparental conflict. The study aimed to answer whether there is a relationship between parents' and teachers' evaluations of child's behavior problems and the relationship between child's behavior problems and their perception of interparental conflict was also examined; considering different variables, namely age, gender and competence. The sample of the study was composed of 144 children; 65 boys and 79 girls, between ages 9 and 12, who haven't been clinically diagnosed, the children's class teachers and either of their parents. The participants were chosen randomly from three Government Primary Schools and one Primary School of different socio- economical status. Personal Report Form which contained the demographics and CPIC (Children's Perception of Interparental Conflict) were applied to the children; CBCL (Child Behavior Checklist for Ages 4-18) was applied to the parents and TRF (Teacher Report Form) was applied to the class teachers. In the study, Chi Square, Pearson Correlation Matrix, t Test and One Way Variance Analysis were used to analyse and explain the data. The results of the study revealed that the relationship between children's behavior problems and their perception of interparental conflict is significant at 0.05 level. As the level of children's perception of interparental conflict increases, the possibilty of the development of behavior problems also increases.