Trakya'da tarımsal üretim ve gelişmeler
Agricultural production and developments in Thrace
  1. Tez No: 135309
  2. Yazar: MURAT ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT SERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Thrace, agricultural activites, agricultural potential. II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Türkiye'de nitelikli tarımsal alanlardan birisi olan ve Türkiye'nin kuzeybatısını oluşturan Trakya topraklarında yapılan bu çalışma ile bölgenin Türkiye tarrmındaki yeri ve bu sahada yapılan tarımsal faaliyetlerin nitelikleri ile günümüze geldiği nokta inceklenmektedir. Bu kapsamda, tarıma etki eden hususlar açısından Trakya' mn jeomorfolojik ve klimatolojik özellikleri birinci bölümde ele alınmış ve konuyla münasebetleri açısından yorumlanmıştır.Bölgenin; yıllık yağış ve sıcaklık özellikleri, yeryüzü şekilleri,akarsular ve toprak çeşitleri gibi özellikleri, daha anlaşılır olması açısından kıyaslanabilir tablolar ve haritalar ile sunulmaktadır Çalışmamızın ikinci bölümünü ise ağırlıklı olarak nüfus ve yerleşme gibi beşeri faktörler ele alınmaktadır. Böylece insan-çevre etkileşimi açısından bölgedeki tarımsal faaliyetlerin önemi ortaya konmuştur. Çalışmanın son bölümünde ise Trakya'da yapılmakta olan tarımsal faaliyetler,güncel istatistiki veriler ışığında sunularak, bölgenin tarımsal potansiyelin günümüzde ulaştığı durum değerlendirilmiştir. Anahtar kelimeler : Trakya, tarımsal faliyetler, tarımsal potansiyel.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research, which is performed in Thrace - one of the most distinguished and fertile agricultural areas of the region, in the northwest part of Turkey- the position and importance of the region in Turkey's agriculture and the current situation and features of the agricultural policy is tried to be examined. In chapter 1, Thrace's geomorphological and climatological characteristics are inspected from the standpoint of the subjects that affected agricultural production. The region's annual rain capacity, average temperatures, geographical characteristics, soil types, its rivers and some additional features are illustrated in tables, diagrams and maps to clarify the subject. hi the second chapter of our research; population, habitation, population density and population movements and some other kinds of sociological factors are substantially examined. Thus, the importance of agricultural activity is displayed from the view of human-environment interaction. In last chapter; the agricultural activities performed in Thrace is displayed in the light of current statistical data and the latest situation of the region's agricultural potential is evaluated.