Geology of the Çamardı-Niğde region and the madsan antimony deposit
Çamardı-Niğde bölgesinin jeolojisi ve Madsan antimuan yatağı
- Tez No: 23245
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ERLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeoloji, Niğde Masifi, Ulukışla Havzası Madsan, Antimuan, Ekonomik Jeoloji
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZ ÇAMARDI -NI ÖDE BÖLGESİNİN JEOLOJİSİ VE MADSAN ANTİMUAN YATAÖI KÜS Cü, ilkay Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dala Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan ERLER Şubat, 1992, 133 sayfa. Bu tezde Çamardı bölgesinin kaya birimlerinin jeolojik ilişkileri ve Madsan Antimuan yatağı antimuan cevherleşmeleri çalışılmıştır. Çalışma alanı Paleozoyik- Mesozoyik yaşlı Niğde Masifi ve örtü birimlerinden oluşur. Çalışma alanında, Niğde Masifi içinde Gümüşler Formasyonu Aşıgedigi Formasyonu tarafindan uyumsuz olarak örtülür ve Senomaniyen yaşlı üçkapılı Granodiyoriti kataklastik deformasyon verileri sunar, örtü birimleri Niğde Masifini uyumsuz olarak örterler ve (1) Çamardı, Ovacık ve Ulukışla formasyonlarını içeren Ust Kretase-Ust Paleosen yaşlı Eskiburc Grubunu, (2) Alt-Orta Eosen yaşlı Evliyatepe formasyonunu, (3) Miyosen-Pliyosen yaşlı Cihanbeyli Formasyonunu ve (4) Kuvaterner yaşlı alüvyon çökellerini içerirler. Foliyasyon ve şistozite, kıvrımlar, eklemler, faylar ve uyumsuzluklar bölgenin temel yapısal elemanlarıdır. vıÇalışma alanındaki faylar çoğunlukla normal olup bir tane bindirme fayı vardır. Niğde Grubu, Çamardı ve Evliyatepe formasyonlari ile birlikte Orta Eosen sonrasi -Miyosen öncesi yaşlı Celaller Bindirme Fayı boyunca, Eskiburc Grubu üstüne itilmiştir. Madsan antimuan yatağı Çamardı nm kuzeydoğusunda yer alır. Yataktaki ana cevherleşmeler epi termal karakterli kuvars-stibnit, kuvars -piri t-stibnit, kuvars-pirit ve kuvars damarları olup yan kayaçları Gümüşler Formasyonunun gnaysları ve mermerleridir. Yan kayaçlar çoğunlukla serisitik alterasyona ve silisleşmeye, ender olarak kloritleşmeye ve yeniden kristallenmeye uğramıştır. Zinober iz miktarlarda bulunur ve altının varlığı kimyasal analizlerle belirlenmiştir. Stibnitler beş aşamalı deformasyon dokusu gösterir. Cevherleşmenin oluşumunu açıklamak için yanal salgı ve kaynak tabaka modelleri önerilmişti!-. Yanal salgı modeli bası sınırlamalar getirmektedir, fakat kaynak tabaka modeli Madsan antimuan yatağının oluşumunu açıklamak için daha uygundur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOLOGY OF THE ÇAMARDI-NÎÖDE REGION AND MADSAN ANTIMONY DEPOSIT KUŞCÜ.Îlkay M.S. in Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayhan ERLER February 1992, 133 pages. The geological relationships between the rock units in the Çamardı region and the antimony mineralizations in the Madsan antimony deposit were studied in this thesis. The study area comprises the Paleozoic to Mesozoic Niğde Massif and the cover units. Within the Nigde Massif, the Gümüşler Formation is unconf ormably overlain by the Aşıgedigi Formation and the Cenomanian Üçkapılı Granodiorite shows evidence for cataclastic deformation. The cover units unconf ormably overlie the Nigde Massif and include (1) Upper Cretaceous to upper Paleocene Eskiburç Group containing Camardx, Ovacık and Ulukışla formations, (2) Lower-Middle Eocene Evliyatepe formation, (3) Miocene-Pliocene Cihanbeyli Formation and (4) Quaternary alluvial deposits. Foliation and schistosity, folds, joints, faults and unconformities are the main structural elements of the IVregion. Faults observed in the area are mainly normal faults with one thrust fault, Nigde Group together with Çamardı and Evliyatepe formations are thrusted over the Eskiburc Group along the Celaller Thrust Fault of post -Middle Eocene - pre Miocene age. Madsan antimony deposit is located at the northeast of Çamardı. The main mineralizations are quarts -stibnite veins, quartz-pyrite-stibnite veins, and quartz-pyrite veins of epithermal character and are hosted by gneisses and marbles of the Gümüşler Formation. Cinnabar is present in trace amounts and the presence of gold is indicated by chemical analyses. Wall rocks are subjected mainly to sericitic alteration and silicification with lesser chloritization and recrystallisation. Stibnites show five stages of deformation textures. Lateral secretion and source bed models were proposed to explain the formation of mineralization. Lateral secretion model has some constraints but source bed model is more suitable for the mode of formation of minerals in the Madsan antimony deposit. Key Words*. Geology, Nigde Massif, Ulukışla Basin, Madsan, Antimony, Economic Geology. Science Code: 606.03.01