Stratigraphic outline and neotectonics of the Sulucaova-Kovalı segment of Ecemiş fault zone
Ecemiş fay zonunun Sulucaova Kovalı kesiminin genel stratigrafisi ve neotektoniği
- Tez No: 35647
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ecemiş Fault Zone, geology, Refahiye, age, offset, seismicity, mechanism
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çalışma alanı Ecemiş Fay Zonu'nun (EFZ) Sulucaova-Kovalı (Niğde-Kayseri) kesiminde yer alır. Çalışma alanında yüzeyleyen kaya birimleri Maastrihtiyen öncesi temel kayaları ve daha genç örtü kayaları olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Temel kayalar üst Permiyen Yahyalı Grubu, Paleozoik-Mesozoik Niğde Metamorfikleri, Kratese Karamadazı Granotiyidi ve üst Kratese Ballıktepe ofiyolitik diliminden oluşur, örtü birimleri ise yaşlıdan gence doğru, Orta-üst Maastrihtiyen-Daniyen Çamardı Formasyonu ve Karadağ volkanikleri, Daniyen-üst Tanesiyen Karataş Kireçtaşı, üst Tanesiyen-Lütesiyen Evliyatepe Formasyonu, üst Eosen(?) -Oligosen Çukurbağ, Alt-Orta Miyosen Burç, üst Miyosen Ürgüp, Pliyo- Kuvaterner Kelerdere formasyonları ve Kuvaterner alüvyon sedimanlarıyla temsil edilir. vÇalışma alanı sol yanal atımlı, diri bir fay zonu, EFZ, ile karakterize edilir ve bu sistem: (1) Ecemiş ana fayı, (2) Kelerdere fay takımı, (3) Kırağıl fay takımı, (4) Payamlı fay takımı, (5) Okçupınarı fay takımı, (6) Hacıbeyli fayı, (7) Yassıdağ fayı, ve (8) Kuzeydağ fayından oluşur. Ecemiş Fay Zonu, Refahiye yakınlarında, sağ yanal Kuzey Anadolu Dönüşüm Fay Zonu'ndan ayrılan, yaklaşık 600 km uzunluğunda, 3-20 km genişliğinde, diri ve sol yanal atımlı bir alt fay kuşağıdır..Ecemiş Fay Kuşağı'nın oluşum yaşı Pliyosen'dir ve Kuvaterner sırasındaki toplam atım miktarı 0.6 km dolayındadır. Anahtar Kelimeler? Ecemiş Fay Kuşağı, jeoloji, Refahiye, yaş, atım, sismisite, mekanik. Bilim Dalı Sayısal Kodus 606.01.01 vi
Özet (Çeviri)
The study area is located on the Sulucaova-Kovalı (Niğde- Kayseri) segment of the Ecemiş Fault Zone (EFZ). The rock units exposed in the study area were divided into two categories as pre- Maastrichtian basement rocks and younger cover units. The basement rocks are Upper Permian Yahyalı Group, Paleozoic-Mesozoic Niğde Metamorphics, Cretaceous Karamadazi Granitoid and Upper Cretaceous Balliktepe ophiolitic slab. The cover rocks are, from the oldest to the youngest, Middle-Upper Maastrichtian-Danian Çamardı Formation and Karadağ volcanics, Danian-Upper Thanetian Karataş Limestone, Upper Thanetian-Lutetian Evliyatepe Formation, Upper Eocene(?)- Oligocene Çukurbağ, Lower-Middle Miocene Burç, Upper Miocene Ürgüp and Plio-Quaternary Kelerdere formations and Quaternary alluvial sediments. iiiThe study area is dominated by a well-developed, sinistral, active strike-slip fault zone, EFZ, which comprises: (1) Ecemiş Master Fault strand, (2) Kelerdere fault set, (3) Kırağıl fault set, (4) Payamli fault set, (5) Okçupınarı fault set, (6) Hacibeyli fault, (7) Yassıdağ fault, and (8) Kuzeydağ fault. The EFZ is 600 km long, 3-20 km wide, seismically active, sinistral strike-slip fault zone splaying from the dextral North Anatolian Transform Fault Zone near Refahiye. Initiatian age of the EFZ is Pliocene. Quaternary total displacement is about 0.6 km in the study area.