Tarla pülverizatörlerinin zorunlu denetimine ait bazı temel verilerin saptanması
The compulsory inspection and the determination of the field sprayers basic data
  1. Tez No: 135548
  2. Yazar: İNCİ ANDIRIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarla Pülverizatörleri, Zorunlu Denetim, Kalibrasyon, Field Sprayers, Compulsory Inspection, Calibration
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, Adana iline bağlı Karataş, Kozan, Ceyhan, İmamoğlu ve Osmaniye iline bağlı Kadirli ilçelerine bağlı köylerde tarla pülverizatörleri ve zorunlu denetimine ait gelişmeler incelenmiştir. Bunun yam sıra, Bazı Avrupa ülkelerinin uyguladığı denetim standartları ve uyguladığı politikalar ve Türkiye'deki pülverizatör denetimi uygulamaları ana hatlarıyla gözden geçirilmiştir. Araştırmanın yürütüldüğü ilçelere bağlı köylerde kullanımda olan tarla pülverizatörlerinin yapısını anlamak ve zorunlu denetim gereksinim durumunu belirlemek amacıyla 67 üreticiyle görüşerek ve pülverizatörler gözlemlenerek anket çalışması yapılmıştır. Bu bölgelerde yapılan anketlerle pülverizatörlerin ilaçlamaya hazırlanması ve kullammmda etkili faktörlerin neler olduğu ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışmada; bazı Avrupa ülkelerindeki zorunlu denetimlerde incelenen konular anketle tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen bilgilere göre, bu konularda üreticilerin yeterli bilgi birikimine sahip olmadıkları ve pülverizatörlerin bilinçsizce kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Ankete tabi tutulan pülverizatörlerin %84'ü 5 ve üzerinde yaşa sahip olup, %74'ünde ise kullanılan manometre ölçüm aralığının pompanın geliştireceği basmçla ilişkisiz olduğu saptanmıştır. Pülverizatörlerin önemli bir bölümünün zorunlu denetim için yapılan testlere göre kullanım dışı kalacağı veya tamir edilmesi gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the new improvements in field sprayers and its compulsory inspection in towns and villages of Adana and Osmaniye regions are observed. Beside this, it is also examined in detail that inspection standarts and politics that some European countries applied and sprayer inspection applications in Turkey. Several questionnaires was done by observing the sprayers and getting in touch with 67 producers in order to find out the necessity of compulsory inspection and understand the construction of field sprayers which are still in use in the villages of the towns that the research is applied. Whit the questionnaires that were done in these regions. It is aimed to find out what the effective factors are in use and preparation of sprayers. According to the results of questionnaires it is found out that producers haven't got enough information and sprayers are used unconciously. It is found out that %84 percent of the sprayers that are questionnaired are five or over five years old and %74 percent of them it is seem that used manometer masurement limit isn't related with the pressure that pump will improve. It is also found out that important part of the sprayers out of use or need to be repaired according to the test that are done for compulsory inspection.