Blackmoli (Poecilia latipinna)'nın larval ve jüvenil dönemlerinde gereksinim duydukları uygun yem kaynaklarının saptanması
Determination of suitable feed source necessity of blackmoli (Poecilia latipinna) on larval and juvenil term
- Tez No: 135549
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZMİ TEKELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Blackmoli, Larval besleme, Jüvenil besleme, Canlı yem, Spirulina
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BLACKMOLİ (Poectlia latipinnayNİN LARVAL VE JÜVENİL DÖNEMLERİNDE GEREKSİNİM DUYDUKLARI UYGUN YEM KAYNAKLARININ SAPTANMASI Mehmet USLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman : YrdDoç. Dr. Nazmi TEKELİOĞLU Yıl: 2003, Sayfa: 42 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Nazmi TEKELİOĞLU : Prof. Dr. Ferit KARGIN : Doç. Dr. Oya IŞIK Bu çalışmada farklı canlı yemlerle beslenen Blackmoli (Poecilia latipinna) larva ve genç bireylerinin gelişimleri incelenmiş ve en iyi gelişimi gösteren yem çeşidi saptanmaya çalışılmıştır. Başlangıç canlı ağırlıklan yaklaşık 19,0±0,87 ile 20,6±0,87 mg arasında değişen 1 haftalık Blackmoli larvaları denemeye alınmıştır. Araştırma karma yem, Spirulina, Rotifer ve Artemia ile beslenen 4 gruptan oluşmuştur. 21 günlük deneme sonunda, Spirulina ile beslenen grup; karma yem, Artemia ve Rotifer ile beslenen gruplara göre daha yüksek (PO.05) canlı ağırlık artışı elde etmiştir. Karma yem. Rotifer ve Artemia ile beslenen gruplar kendi aralarında (P>0.05) benzer canlı ağırlık artışı göstermişlerdir. Araştırmanın ikinci aşamasında yaklaşık başlangıç canlı ağırlıkları 66,5±0,32 ile 75.8±0,60 mg arasında değişen genç Blackmoliler denemeye alınmıştır. Genç bireyleri beslemek için karma yem, Spirulina, Tubifex, karma yem+Spirulina, karma yem+Tubifex ve Tubifex+Spirulina grupları oluşturulmuş ve 60 gün süre ile beslenmiştir. Deneme sonunda karma yem+Spirulina ile beslenen grup, diğer gruplara göre (P0,05) benzer büyüme gerçekleştirmiştir. Her iki evrede de yaşama oram açısından en yüksek oran yaklaşık %92 ile Spirulina ile beslenen gruptan elde edilmiştir. Larval evrede %72.2. jüvenil evrede ise %60 ile en düşük yaşma oram karma yem gruplarından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF SUITABLE FEED SOURCE NECESSITY OF BLACKMOLI(Poedfta latipinna) ON LARVAL AND JUVENEL TERM Mehmet USLU DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asst. Prof. Dr. Nazmi TEKELİO?LU Year: 2003, Pages: 42 Jury : Asst. Prof. Dr. Nazmi TEKELİO?LU : Prof. Dr. Ferit KARGIN : Assoc. Prof. Dr. Oya IŞIK In this study, different live feed Blackmoli {Poecilia latipinna) it was tried larvae and juveniles growth were sources investigated and which show the most growth. The Blackmoli larvae, which initially mean weighed changed from 19,0±0,87 to 20,6±0,87 mg were used as a material. The research was combinate with four grup which artificial diet, Spirulina, Artemia and Rotifer. In the end of 21 days, group of feed Spirulina more higher growth rate than other feed Artemia, Rotifer and artificial diet were determinated (P0,05) Second part of research, initial gain weight 66,5±0,32 to 75,8±0,60 mg young Blackmolies used. For feed juveniles artificial diet+SpiruIina, artificial diet+Tubifex, Tnbifex+ Spirulina, artificial diet, Spirulina and Tubifex completed 60 days time periot. In the end of the trial, showed the feed of group which artificial diet+Spirulina more gain weight than the other groups (P0,05). Also every two term the most hige live rate 92% evaluated group of feed with Spirulina. The less live rate showed 72,2% artificial diet in larval term and 60% juvenil term. KeyWords: Blackmoli, larval feeding, juvenil feeding, live feed, Spirulina II