Harran Ovası koşullarında pamuk bitkisinde (Gossypium hirsutum L. ) verim, erkencilik kriterleri ve lif özelliklerinin kalıtımı üzerinde bir araştırma
A Research on the heritability of the yield, earliness criteria fiber properties on cotton (Gossypium hirsutum L. ) under Harran Plain conditions
  1. Tez No: 135564
  2. Yazar: RAMAZAN ŞADET GÜVERCİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY GENÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Erkencilik kriterleri, Heterosis, F2 sapması, F2 gerilemesi, Cotton, earliness criteria, Heritability, Heterosis, F2 deviation, F2 depression II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ HARRAN OVASI KOŞULLARINDA PAMUK BİTKİSİNDE {Gossypium hirsutum L.) VERİM, ERKENCİLİK KRİTERLERİ VE LİF ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Ramazan Sadet GÜVERCİN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman Yıl Jüri Prof.Dr. Oktay GENÇER 2003, Sayfa 103 Prof.Dr. Oktay GENÇER Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Yrd.Doç.Dr. Osman ÇOPUR Bu çalışma, Güneydoğu Anadolu Projesi alanı içindeki Harran Ovası koşullarında yapılmıştır. Gossypium hirsutum L. türü içindeki Nazilli 84, Sayar 314 ve Stoneville 453 çeşitleri ve Sayar 314 Ş x Nazilli 84 S ve Stoneville 453 Ş x Nazilli 84 S melezlerinin Fi ve F2 döl kuşakları materyal olarak kullanılmıştır. Çalışmada 7 erkencilik kriteri, verim ve verimi etkileyen 8 ve 3 lif kalite özelliği yönünden heterosis, heterobeltiosis, F2 sapması ve F2 gerilemesi incelenmiştir. Çalışmada yer alan, Sayar 314 Ş x Nazilli 84 S kombinasyonunda; incelenen özelliklerden, tek bitki koza sayısı, odun dalı, ilk çiçek açma süresi, yatay çiçeklerime aralığı, dikey çiçeklerime aralığı, ilk meyve dalı boğum sayısı, birinci el kütlü oranı ve erkencilik indeksi yönünden negatif, diğer özellikler yönünden ise pozitif heterosis değerleri elde edilmiştir. Stoneville 453 Ş x Nazilli 84 S kombinasyonunda ise incelenen özelliklerden; çırçır randımanı, odun dalı, yatay çiçeklenme aralığı, dikey çiçeklerime aralığı, birinci el kütlü oranı, lif mukavemeti ve lif uzunluğu yönünden negatif işaretli, diğer özellikler yönünden ise pozitif işaretli heterosis değerleri elde edilmiştir. Her iki kombinasyonda da kütlü pamuk verimi ve lif verimi yönünden, yüksek düzeyde heterosis değerleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A RESEARCH ON THE HERITABILITY OF THE YIELD, EARLINESS CRITERIA AND FIBER PROPERTIES ON COTTON (Gossypium hirsutum L.) UNDER HARRAN PLAIN CONDITIONSRamazan Sadet GÜVERCİN DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Year Jury Prof.Dr. Oktay GENÇER 2003, Page 103 Prof.Dr. Oktay GENÇER Prof.Dr. Ahmet Can ÜLGER Asst.Prof.Dr.Osman ÇOPUR This study was carried out under the Harran Plain conditions in South Eastern Anatolia Project (SAP) area. Nazilli 84, Sayar 314 and Stoneville 453 varieties belonging to Gossypium hirsutum L. and Fi and F2 generations of the Sayar 314 (Ş) x Nazilli 84 {S) and Stoneville 453 (Ş) x Nazilli 84 (ç?) crosses were used as material. In the trial heterosis, heterobeltiosis F2 deviation and F2 depression were investigated for 7 earliness criteria, yield 8 yield components and 3 fiber characteristics. While the negative heterosis were found for the number of boll per plant, number of monopodia, date of first flowering day (day), long flowering day interval (day), short flowering day interval (day), earliness index, first number of simpodia and percentage of the yield of first picking(%) characteristics positive heterosis were found for the others in the Sayar 314 (Ş) x Nazilli 84 (S) cross combination. While the negative heterosis were found for the yield of first picking (%), number of monopodia, long flowering day interval (day), short flowering day interval (day), ginning percentage and lint properties (fiber fineness, fiber length and fiber strength) characteristics positive heterosis were found for the others in the Stoneville 453 (Ş) x Nazilli 84 ($)cross combination. For the seed cotton yield and lint yield were obtained higher and positive heterosis in both combinations.