Gıda endüstrisinde etkin korozyon izleme yöntemlerinin belirlenmesi
The Determination of effective corrosion observation methods in food industry
  1. Tez No: 135563
  2. Yazar: MURAT TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kalay Kaplı Levha, Laklı Kalay Kaplı Levha, Korozyon, EIS, Tinplate, Lacquered Tinplate, Corrosion, EIS II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ GIDA ENDÜSTRİSİNDE ETKİN KOROZYON İZLEME YÖNTEMLERİNİN BELİRLENMESİ Murat TURK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Birgül YAZICI Yılı: 2003, Sayfa: 92 Jüri: Prof. Dr. Birgül YAZICI Prof. Dr. Mehmet ERBİL Prof. Dr. Melih BAYRAMOĞLU Bu çalışmada, gıda endüstrisinin temel yapı malzemeleri olarak kullanılan demir, kalay, kalay kaplı levha ve laklı kalay kaplı levhanın, 0,05, 0,1 ve 0,5M NaCl ile NaNC>3 model elektrolit çözeltilerinde korozyon davranışları araştırılmıştır. Bu çalışmada, zamanla değişen; akım, potansiyel polarizasyon direnci, korozyon potansiyeli ve A.C. impedans yöntemi olmak üzere farklı elektrokimyasal teknikler kullanılmıştır. Çözeltiye geçen kalay ve demir miktarları atomik absorpsiyon spektrometresiyle belirlenmiştir. Elde edilen bulgulardan, gıda endüstrisinde kullanılan yapı malzemelerinin korozyon davranışlarını izlemek için en uygun elektrokimyasal A.C. impedans yöntemidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE DETERMINATION OF EFFECTIVE CORROSION OBSERVATION METHODS IN FOOD INDUSTRY Murat TURK DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Birgül YAZICI Year: 2003, Pages: 92 Jury: Prof. Dr. Birgül YAZICI Prof. Dr. Mehmet ERBİL Prof. Dr. Melih BAYRAMO?LU In this study, the corrosion behaviors of iron, tin, tinplate and lacquered tinplate which are used widely as essential structure materials in food industry, were studied in 0,05, 0,1 and 0,5M NaCl and NaNOs model electrolyte solutions. The different electrochemical techniques changing with time; current-potential, polarization resistance, corrosion potential and A.C. impedance methods were used in the studies. The dissolution of tin and iron was determined by atomic absorption spectrometry. From the results, the best electrochemical method which is for observing corrosion behaviors of structure materials used in food industry, is A.C. impedance method.