Harran Ovası koşullarında toprak sıkışmasının pamuk bitkisinin gelişimine etkileri
The Effects of soil compaction on the growing of cotton in Harran Plain condition
- Tez No: 77790
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK İNCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Harran Ovası, Pamuk, Toprak Sıkışması, Toprak İşleme Metotları, Harran Plain, Cotton, Soil Compaction, Soil Cultivation Methods
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZ Doktora Tezi HARRAN OVASI KOŞULLARINDA TOPRAK SIKIŞMASININ PAMUK BİTKİSİNİN GELİŞİMİNE ETKİLERİ Ali Rıza OZTURKMEN Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı 1998, Sayfa: 91 Toprakta fiziksel olayların etkisi ile oluşan sert tabaka, suyun toprağa sızmasına, bitki köklerinin derine inmesine, yayılmasına, toprağın havalanmasına engel olmaktadır. Denemenin kurulduğu alanda 14 cm ile 21 cm arasında başlayan sert tabaka tespit edilmiştir. Araştırma, Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü, Talat Demirören Araştırma İstasyonu'nda, 1996 ve 1997 yıllarında, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Toprak işleme metotları olarak: pullukla, pullukla çapraz, çizelle, çizelle çapraz sürüm ve dipkazanla 60, 60x60, 90, 90x90, 120, 120x120 cm aralıklarla 60 - 70 cm derinlikte sürüm ele alınmıştır. Araştırmada, toprak sıkışmasının pamuk verimini azalttığı, en yüksek kütlü veriminin 120x120 cm aralıkla dipkazan ile derin sürüm işleminden elde edildiği saptanmıştır. Ekonomik analizlerde, 120x120 cm aralıklarla dipkazan ile derin sürüm işleminin diğer toprak işleme metotlarına göre daha karlı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE EFFECTS OF SOIL COMPACTION ON THE GROWING OF COTTON IN HARRAN PLAIN CONDITION Ali Rıza OZTURKMEN Harran University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science 1998, Page: 91 In the soil, the hardpan which formed with the affect of physical events, restricts water infiltration, also reaching and distributing of plant roots to depths and aeration in soil. The research was conducted by Şanlıurfa Research Institute at Talat Demirören Research Station in 1996 and 1997 years and experiment was carried out at three replications acording to randomed block research design. Soil tillage was implement with following processes: with plough, plough diogonal, chisel, diagonal chisel and with subsoiler at 60, 60x60, 90, 90x90, 120, 120x120 cm distances and 60 - 70 cm depths. In study, it was determined that soil compaction decreased the cotton yield and the highest cotton yield were obtained from deep tillage process with subsoiler at 120x120 cm. Asserment of economical analyses, it was found that deep tillage process with subsoiler at 120x120 cm, found more profitable than other soil tillage processes.