Adana Yüreğir kuzeybatı üst kentsel gelişme alanında fiziksel planlamalarda kullanılacak verilerin belirlenmesi ve uygulamalara yönelik öneriler
Determination of the data to be used in physical planning in Adana Yüreğir northwest upper urban developing region and suggestions for implementations
- Tez No: 135570
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Planlama, Ekolojik Yapı, Sürdürülebilirlik, Koruma Kullanma Dengesi III
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA YÜREGIR KUZEYBATI UST KENTSEL GELİŞME ALANINDA FİZİKSEL PLANLAMALARDA KULLANILACAK VERİLERİN BELİRLENMESİ VE UYGULAMALARA YÖNELİK ÖNERİLER GÜLHAN BİNGÖL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Güngör UZUN Yıl: 2003 Sayfa: 105 Jüri : Prof. Dr. Güngör UZUN : Doç. Dr. K. Tuluhan YILMAZ : Yrd. Doç. Dr. Mustafa YEĞİN Bu araştırmada, Adana Yüreğir Kuzeybatı Üst Kentsel Gelişme Bölgesinde alanın ekolojik yapısı ile farklı alan kullanımlarının fiziksel organizasyonunu belirleyen kriterlerin çakıştırılnıası yoluyla alan için ekolojik kapsamlı bir alan kullanım önerisinin geliştirilmesine çalışılmıştır. Öncelikle, araştırma alanındaki mevcut alan kullanımları ve çevresel veriler ayrıntılı olarak incelenmiştir. Elde edilen tüm veriler fiziksel planlamalarda kullanılacak şekilde gamlandırılıp haritalar haline getirildikten sonra farklı karakterli 7 ayrı alan kullanımı (tarım, mera, ağaçlandırma, yerleşim, kıyı rekreasyonu, kıyı dışı rekreasyon ve koruma alanı) için fiziksel planlama kriterleri elde edilmiştir. Bu kriterler veri haritaları ile bilgisayar ortamında çakıştırılarak araştırma alam genelinde alan kullanım öncelik değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuç, alanda saptanan ekolojik verilerin; alanın uzun vadeli fiziksel planlamasında kaynakların koruma-kullanma dengesinin kurulması yada sürdürülebilirliğinin sağlanmasında temel belirleyici olduğu doğrultusundadır. Alanda yapılan değerlendirmeler sonucunda alanın; % 0.4'ünün koruma alanı, % 1.6'sımn yerleşim alanı, % 16'sının kıyı rekreasyon alam ve % 82'sinin kıyı dışı rekreasyon alanı olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF THE DATA TO BE USED IN PHYSICAL PLANNING IN ADANA YÜRE?İR NORTWEST UPPER URBAN DEVELOPING REGION AND SUGGESTIONS FOR IMPLEMENTATIONS GULHAN BINGOL DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Güngör UZUN Year: 2003, Pages: 105 Jury : Prof. Dr. Güngör UZUN : Assoc. Prof. K. Tuhıhan YILMAZ : Assist. Prof. Mustafa YE?İN The study deals with suggesting a proposal for ecological land use by comparing the criteria determining physical organization of different land uses and ecological structure of area in Adana Yüreğir Nortwest Upper Urban Developing Region. To begin with, available land uses in research area and environmental data are determined in detail. All the data elicited from this process are groupped and mapped as a base for physical planning implementation. Next physical planning criteria are obtained for different land uses of seven heterogenuos areas (agriculture, pasture, afforestation, settlement, coastal recreation, non coastal recreation and protection area). By comparing these criteria and data maps in computer, the evaluation of land use priority is done in whole research area. The outcome obtanined from the research, is that ecological data found in the region are basic determiners in establishing the balance of use and protect of the resources for long term physical planning or providing the maintenance of the situation. Regarding to results of research, it is determined that % 0.4 protection area, % 1.6 settlement area, % 16 coastal recreation area and % 82 of the area could be used for non coastal recreation. Key Words : Physical Planning, Ecological Structure, Maintenance, Balance of use and protect IV