İşletmelerde çalışma senaryosu modeli kullanılarak ergonomik sorunların belirlenmesi ve çözüm oluşturulması üzerine bir araştırma
A Study of determination of ergonomic problems based on working scenario modelling and making solutions
  1. Tez No: 135571
  2. Yazar: BENGİSU NAZİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAETTİN SABANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ergonomics, Working Scenarios II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ İŞLETMELERDE ÇALIŞMA SENARYOSU MODELİ KULLANILARAK ERGONOMİK SORUNLARIN BELİRLENMESİ VE ÇÖZÜM OLUŞTURULMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Bengisu NAZİK Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Alaettin SABANCI Yü: 2003, Sayfa: 74 Jüri: Prof. Dr. Alaettin SABANCI Doç. Dr. Rızvan EROL Yrd. Doç.Dr.AliAYBEK Teknolojik gelişimin sonucu olarak üretim aşamalarında işletmelerde makine kullanımı artmış ve otomasyon yaygınlaşmıştır. Bu gelişme içinde insanın diğer üretim faktörleri ve çalışma ortamı koşullarında yıpranmasını azaltmak, becerilerinden daha etkin yararlanmak amacı ile ergonomik uygulamaların yaygınlaşması zorunlu hale gelmiştir. Bu çalışmada amaç; iş yönetiminin insancıl metotlarını araştıran disiplinler arası çok yönlü ergonomi biliminin, işletmelerde değerlendirilebilir, problem ve risklerinin yönlendirilebilir hale gelmesini sağlayacak yönetim sisteminin oluşturulmasıdır. Bu amaçla; üretimde etkili olan tüm faktörlerin yer aldığı çalışma senaryoları oluşturulmuş, birimler ve problemler bazında oluşturulan senaryoları etkileyen tüm etmenler istatistiksel yöntemlerle sıralanarak çözümler bulunmuştur. Kurulan sistem; gerçek ve olası/potansiyel iş kazalarım oluşturulan risklerin değerlendirilmesi ve tekrar oluşumunu engellemesi hedeflenerek oluşturulmuştur. Ergonomi grupları ile farklı mühendislik ve metodolojileri içinde barındıracak çalışma grupları oluşturularak, riskler tüm yönleri ile irdelenmiş, problemlerin kaynak ve çözümlerine destek verilmiştir. Ana ergonomi grubu altında projeler bazında oluşturulan bu alt çalışma grupları ile ergonomi bilincinin tabana yayılımı amaçlanmıştır. Raporlanan tüm kazalarda ve gerçek/potansiyel işle ilişkili belirti, yaralanma veya hastalıklar incelenerek ergonomik içeriği değerlendirilir hale getirilmiştir. Sistemsel inceleme yapılmadığında problemlerin tespiti, önceliklerinin belirlenmesi, kaynak ayırımının temininde oluşan sorunlar, oluşturulan standart bir uygulama yöntemi ile, analiz formları, raporlandırma ve kayıt sistemi geliştirilmiş ve kolaylaştırılmış, sistemin bireye bağımlılıktan kurtulması sağlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Ergonomi, İşyerlerinde ergonomik problem analizleri,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A STUDY OF DETERMINATION OF ERGONOMIC PROBLEMS BASED ON WORKING SCENARIO MODELLING AND MAKING SOLUTIONS Bengisu NAZİK DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERCITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Alaettin SABANCI Year:2003, Pages: 74 Jury: Prof. Dr. Alaettin SABANCI Assoc. Prof.Dr. Rızvan EROL Asist. ProfDr. AH AYBEK As a result of technological development, machines and automation are widely used in production stages of the industrial plants. During this progress in order to protect employees against working environment and other production factors and benefit from their capabilities more efficiently, the application of ergonomics issues becomes mandatory. The aim of this study is to install a system which can be evaluated in the industrial plants and provide all the problems and risks to be directed by managing ergonomics which is a multi-disciplinary science concerning all the disciplines which research humanist methods of business administration. For this purpose different working scenarios comprising all the factors, which are effective in production, are formed and solutions are described by introducing all the factors in statistical methods, which affects the scenarios based on elements and problems. The system is formed based on the goal of making the risk assessment of the passed and potential incidents and preventing reoccurrence. With working groups involving ergonomics and different engineering and methodology groups, risks are investigated thoroughly and finding out the source of the problem and solutions are supported. By forming subgroups working under main ergonomics group depending on the projects, it is aimed to spread the conscious and understanding of ergonomic to the basis. In all the passed and potential incidents, which are reported, the symptoms, injury and disease related to work are investigated and brought in a format in which the ergonomically content can be evaluated. During determining the problems, designating the priorities and resources, all the problems which occurred due to not investigating systematically, are eliminated by using standard application methodology, analysis forms, reporting and registrations systems and consequently the system is provided to be free of dependence to individuals.