Kilikya Helenistik Roma ve Bizans arkeoseramiklerinde kullanılan hammaddelerin günümüz çömlek üretim merkezlerinde kullanılan hammaddeler ile benzerliklerinin arkeometrik yönden araştırılması
The Archaeometrical investigation of the comparison raw materials of Clicia, Hellenistic, Roman, Byzantine with archaeoceramics with recent pottery production centers
- Tez No: 135590
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECDET SAKARYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Kilikya, Hellenistik, Roma, Bizans, Seramik, Cilicia, Hellenistic, Roman, Byzantine, Ceramic. n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 338
Özet
oz YÜKSEK LİSANS KHJKYA HELENİSTİK ROMA VE BİZANS ARKEOSERAMIKLERINDE KULLANILAN HAMMADDELERİN GÜNÜMÜZ ÇÖMLEK ÜRETİM i MERKEZLERİNDE KULLANILAN HAMMADDELER İLE İ BENZERLİKLERİNİN ARKEOMETRİK YÖNDEN ARAŞTIRILMASI REYHAN AYTER Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Arkeometri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Necdet SAKARYA Yıl : 2003, Sayfa: Jüri : Yrd. Doç. Dr. Necdet SAKARYA Prof. Dr.Selim KAPUR Yrd. DoçDr. Mustafa AKYILDIZ Bu tez çalışmasında, Kilikya bölgesinin farklı bölgelerinden elde edilen seramik örnekler üzerinde arkeometrik çalışmalar yapılmıştır. Mikromorfolojik çalışmalar sonucundaki veriler değerlendirilerek örneklerin alındığı Osmaniye, Adana, Tarsus ve Silifke ve iznik bölgesinde yapılmış üretim ticaret yolu ile gelmiştir. Seramiklerin üretim yeri olarak Tarsus, Adana ve Osmaniye ve yakın çevreleri olarak saptanmıştır. Yakın geçmişte buralarda seramik üretimi yapıldığı bilinmektedir. Bu bölgelerin hammadde olabilecek kaynaklarının mineralojik, mikromorfolojik ve kimyasal özellikleri saptanmıştır. Arkeoseramik buluntuları ile deneysel çalışmalar yapılarak karşılaştırılmış ve bu bölgelerde üretim yapıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Sırlı seramiklerin, yapılan kimyasal analizler sonucunda saptanan elementer içerikleri, çamurlarda plastiklik yeteneği yüksek İllİtik, Kaolinitik killi materyal kullanıldığım göstermektedir. Sır tabakasında ise kurşun içerikli surlar hazırlanarak deneysel çalışma yapılmış benzer sonuçlar alınmıştır. Sır tabakasında ise kurşun oksit kullanıldığı saptanmıştır. Teknolojik deneylerden bu olguyu doğrulayacak sonuçlar alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE ARCHAEOMETRICAL INVESTIGATION OF THE COMPRASION RAW MATERIALS OF CLICIA, HELENISTIC, ROMAN, BYZANTINE WITH ARCHAEOCERAMICS WITH RECENT POTTERY PRODUCTION CENTERS REYHAN AYTER DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNTVERSTT Y OF ÇUKUROVA Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Necdet SAKARYA Year : 2003, Pages:Jury : Yrd. Doç. Dr. Necdet SAKARYA Prof. Dr. Selim KAPUR Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKYTLDIZ In this thesis archaeomethric studies have been done on the samples provided from different parts of Cilicia Region. Having evaluated the results of micromorphologic studies it was determined that the samples had come through trade after produced in Osmaniye, Adana, Tarsus and Silifke Regions. Recently ceramic production is known in that regions. The mineralogical, micromorphological and chemical characteristics of resources, which might be raw material for ceramic production, have been determined for these regions. Comparing Archaeo-ceramic samples and experimental studies, ceramic production has been exposed in those regions. The elemental contents, which were concluded from the chemical analyses, of glaze ceramics show the use of illitic, kaolinitic clay materials which provide high plasticity. At glaze layer, experiments were done preparing glazes contain lead, and similar results have been found. At glaze layer, lead oxide usage were fixed also. Results, those verity the same fact, were extracted from the technological experiments.