Doğu Akdeniz bölgesinde domates bitkilerinde gövde çürüklüğüne neden olan Erwinia türlerinin (Erwinia carotovora subsp. carotovora ve Erwinia chrysanthemi) biyolojik mücadelesi üzerine araştırmalar
Investigations on biological control of tomato stem rot caused by Erwinia species (Erwinia carotovora subsp. carotovora and Erwinia chrysanthemi) in the Eastern Mediterranean region
- Tez No: 135600
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM AYSAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Domates, gövde çürüklüğü, antagonist, biyolojik kontrol, Erwinia
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 51
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DOĞU AKDENİZ BÖLGESİNDE DOMATES BİTKİLERİNDE GÖVDE ÇÜRÜKLÜĞÜNE NEDEN OLAN Envinia TÜRLERİNİN (Envinia carotovora subsp. carotovora ve Envinia chrysanthemi) BİYOLOJİK MÜCADELESİÜZERİNE ARAŞTIRMALARALİ KARATAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr. Yeşim AYSAN Yıl: 2003, Sayfa : 41 Jüri : Yrd.Doc.Dr. Yeşim AYSAN Prof.Dr. Özden ÇINAR Yrd.Doç.Dr. Soner SOYLU Bu çalışmada Erwinia carotovora subsp. carotovora ve Envinia chrysanthemV nin domateslerde oluşturduğu gövde çürüklüğü hastalığına karşı biyolojik mücadele olanakları araştırılmıştır. Adana ilinde domates üretimi yapılan seralardan alınan toprak örneklerinden aday antagonistler izole edilmiştir. TARP-2498 no'lu poje kapsamında elde edilen ve Dr. Elad'dan (ARO, İsrail) temin edilen aday antagonistler de dahil olmak üzere toplam 78 adet aday antagonist ile biyolojik mücadele çalışmaları yapılmıştır. Bu izolatlarm antagonistik etkisi besi yerinde in vitro ve patates dilimlerinde yan in vivo denemelerle araştırılmıştır. Klima odasında saksılarda yetiştirilen domates bitkileri üzerinde 13 antâgonistin etkisi % 11-89 arasında değişen oranlarda tespit edilmiştir. in v itro, yan in v ivo ve saksı denemelerinde elde edilen sonuçlar dikkate alınarak seçilen beş antagonist sera koşullannda testlenmiştir. Sera çalışmalannda bu antagonistlerden bir tanesinin Erwinia carotovora subsp. carotovora ve Erwinia chrysanthemV ma. neden olduğu gövde çürüklüğünü değişen oranlarda (%50-92) engellediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATIONS ON BIOLOGICAL CONTROL OF TOMATO STEM ROT CAUSED BY Erwinia SPECIES {Erwinia carotovora subsp. carotovora and Erwinia chrysanthemi) IN THE EASTERN MEDITERRANEAN REGION ALİ KARATAŞ DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisior : Assistant of Professor Yeşim AYSAN Year : 2003, Pages : 41 Jury : Assistant of Professor Yeşim AYSAN Prof.Dr. Özden ÇINAR Assistant of Professor Soner SOYLU In this study biological control possibilities were investigated in controlling stem rot disease caused* by Erwinia carotovora subsp. carotovora and Erwinia chrysanthemi. Putative antagonists were isolated from soil samples obtained from tomato growing greenhouses in Adana province. Biological control studies were carried out with totally 78 antagonists, isolated from Adana, provided by Dr. Elad (ARO, Israel) and project-TARP 2498. Antagonistic effect of these isolates were investigated in vitro studies on nutritious medium and semi in vivo studies on potato slices. Effect of 13 antagonists were investigated on the tomato plants grown in the pots in the climate room and the effect was obtained at varying ratios between 11 to 89 %. Among the five antagonists, which were selected from in vitro, semi in vivo and pot experiments, one antagonist was found to be effective in inhibiting the stem rot caused by Erwinia carotovora subsp. carotovora and Erwinia chrysanthemi at. different ratios (50-92%) in greenhouse conditions. Key Words : Tomatoes, stem rot, antagonist, biological control, Erwinia II