Hedonic pricing yönteminin İskenderun kenti örneğinde uygulanması
A case study on the hedonic pricing methodology: In İskenderun urban space
- Tez No: 135602
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ALTUNKASA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Çevre Niteliği, Hedonic Pricing Yöntemi, Contingent Valuation Yöntemi, Toplumsal Fayda Maliyet Değerlendirmesi, Environmental Quality of Urban Space, Hedonic Pricing Method, Contingent Valuation Method and Social Cost Benefit Analysis IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ HEDONIC PRICING YÖNTEMİNİN İSKENDERUN KENTİ ÖRNEĞİNDE UYGULANMASI ONURBOYACIGİL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Faruk ALTUNKASA Yıl : 2003 Sayfa: 141 Jüri : Prof. Dr. Faruk ALTUNKASA Doç. Dr. Haydar ŞENGÜL Yrd. Doç. Dr. Cengiz USLU Bu araştırmada, İskenderun'da kentsel çevre niteliğinin geliştirilmesinin toplumsal fayda ve maliyetlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada genel, yerel ve konuta ait yeşil alan varlığı, hava niteliği, gürültü düzeyi ve sosyal donatı alanlarının varlığının belirli düzeyleri ile konut fiyatları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla Hedonic Pricing ve Contingent Valuation yöntemleri kullanılmıştır. Hedonic Pricing yöntemi uygulanarak nitelikli bir kentsel çevre ile konut fiyatları arasında olumlu yönde yüksek bir ilişki olduğu saptanmıştır. Hedonic Pricing yöntemi uygulanmasından alınan sonuçlar Contingent Valuation yöntemi ile kontrol edilmiştir. Bireylerin ödemeye isteklilik eğilimlerim esas alan Contingent Valuation yöntemi uygulaması sonucunda, çevresel özelliklerin geliştirilmesinden elde edilecek toplumsal faydanın piyasa fiyat sistemi içerisinde nasıl yer alabileceği irdelenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuç, kentsel çevre niteliğinin konut fiyatları üzerinde değişmeler yarattığı ve kullanıcıların nitelikli bir kentsel çevreden sağlayacakları faydanın karşılığı olan maliyete katlanacakları doğrultusundadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A CASE STUDY ON THE HEDONIC PRICING METHODOLOGY: IN İSKENDERUN URBAN SPACE ONURBOYACIGIL DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Faruk ALTUNKASA Year : 2003 Pages: 141 Jury : Prof. Dr. Faruk ALTUNKASA : Assoc. Prof. Dr. Haydar ŞENGÜL : Assist. Prof. Dr. Cengiz USLU The aim of this study is to evaluate cost and benefits, which are expected from the implications for improving the environmental quality of the İskenderun urban space. For this aim the Hedonic Pricing and Contingent Valuation methods were used to explore the relationship between house prices and some environmental quality parameters as the existence of green spaces, improved air quality, decreased noise level, and social facilities. A positive significant relation was found between improved environmental quality and house prices. Further, Contingent Valuation method was employed to control the reliability of the results. The role of the social benefit, which would be provided from the improved urban environment, in the market price system, was emphasized by this evaluation. In conclusion, quality of the urban environment is an effective factor on prices of residential facilities and the users are willing to pay the cost of the improved quality.