CMS deneyinde CP kırınım araştırmaları
CP searches in CMS experiment
- Tez No: 135603
- Danışmanlar: PROF. DR. EDA ESKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: CKM, Birim Üçgen, CMS, CKM, Unitarity Triangle, CMS II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
CP kırınımı kırk yıl önce keşfedilmiş olmasına rağmen, kaynağı hala bilinmemektedir. Bu tezde, K bozunumlarında gözlenen CP kırınım etkileri tanımlanmış ve Standart Model (SM)'in zayıf etkileşmesiyle CP kırımmımn nasıl meydana geldiği açıklanmıştır. Aslında, CP kırınım kaynağının bu etkileşme olduğunu savunan hipotez, K ve B bozunumlarına bakacak olan gelecekteki deneyler tarafından doğrudan test edilecektir. LHC'de çok miktardaki bb olayları, B sisteminde CP kırınımını çalışmaya olanak sağlayacaktır. LHC'nin başlangıçtaki düşük ışıkhk evresi sırasında, CMS dedektörünün birim üçgenin a, 0 ve y açılarım ölçme potansiyeli tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although CP violation was discovered forty years ago, its origin is still unknown. In this thesis, CP violating effects which have been seen in K decays are described and how CP violation can be caused by the Standard Model (SM) weak interaction is explained. The hypothesis that this interaction is indeed the origin of CP violation will be incisively tested by future experiments on B and K decays. The large number of bb events at LHC will offer the possibility to study CP violation in the B system. We discussed the potential of the CMS dedector for the measurements the angles a, B and y of the unitarity triangle during the initial low luminosity phase of the LHC.