Termik santral uçucu kül tiplerinin atık sulardaki fenolün adsorpsiyon yöntemi ile giderim etkinliklerinin karşılaştırılması
The comparison of pkenol removal from waste water with thermal power plant fly ash types by adsorption
- Tez No: 212540
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN BAYAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Uçucu Kül, Aktif Karbon, Atıksu, Fenol, Adsorption, Fly ashes, Activated Carbon, Wastewater, Phenol
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, 2003-2005 yılları arasında Adana Şehir Kanalizasyon şebekesine bağlı Fevzi Çakmak Öğrenci yurduna ait çeşitli aralıklarla 2 saatlik kompozit numuneler şeklinde alınmış evsel atıksudaki fenolün, Afşin Elbistan, Seyitömer ve Soma uçucu külleri ile yapılan adsorpsiyon işlemi ile giderilmesi başlangıç pH, çalkalama süresi ve adsorban dozuna göre incelenmiş ve uçucu külün etkinliği ticarette adsorban olarak kullanım alanına sahip toz aktif karbon ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca elde edilen datalar, Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermlerine göre değerlendirilmiştir. Deneysel bulgular fenol adsorpsiyonunda optimum pH ın Afşin-Elbistan, Seyitömer uçucu külleri ve toz aktif karbon için 5, Soma uçucu külü için 6 olduğunu göstermiştir. Bu optimum pH değerinde denge koşullarına 6 saatte ulaşılmıştır. Uçucu küller (Afşin-Elbistan, Seyitömer, Soma) ve toz aktif karbon için denge koşullarında sırasıyla %65, % 80, %55, %85 fenol giderimi sağlanmıştır. Deneysel verilerin adsorpsiyon izotermlerine göre değerlendirilmesi sonucunda her dört adsorbanında Langmuir izotermine daha iyi uyduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, two-hour composit samples have been taken from Fevzi Çakmak dormitory which is connected to Adana city sewage drainage system, between 2003 to 2005. The adsorption of phenol from municipal wastewater onto fly ashes (Afşin-Elbistan, Seyitömer, Soma) was examined as a function of inital pH, contact time and adsorbent dosages. Effectivenes of fly ashes was compored with activated carbon known as a conventional adsorbent. In addition, obtained data were corrected using the lineer form of Langmuir and Freundlich equations. Experimantal data showed that optimum pH for Afşin-Elbistan, Seyitömer fly ashes and activated carbon was 5, for Soma fly ash was 6. The equilibrium conditions were reached about 6 hour shaking time at optimum pH for all adsorbents. The maximum phenol removal for all fly ash types (Afşin-Elbistan, Seyitömer, Soma) and activated carbon was found 65 %, 80 %, 55% and 85%, respectively. The adsorbation data were beter fined to the Langmuir izoterm since the correlation coefficients for Langmuir izoterm were higher than that for the Freundlich izoterm.