Çatalan baraj gölü (Adana) chlorophyta grubunun kompozisyonu, mevsimsel dağılımı ve bazı fiziko-kimyasal özelliklerle ilişkisi
Composition and seasonal distribution of chlorophyta and relationship with some physico-chemical characteristics in Çatalan dam lake (Adana)
  1. Tez No: 135623
  2. Yazar: SEVGİ SEZEN SOYAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADET SAYGIDEĞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Planktonik Chlorophyta, Su Kalitesi, Catalan Baraj Gölü, Planctonic Chlorophyta, Water Quality, Catalan Dam Lake II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ CATALAN BARAJ GOLÜ (ADANA) CHLOROPHYTA GRUBUNUN KOMPOZİSYONU, MEVSİMSEL DAĞILIMI VE BAZI FİZİKO- KİMYASAL ÖZELLİKLERLE İLİŞKİSİ SEVGİ SEZEN SOYAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Saadet SAYGIDEĞER Yıl: 2003, Sayfa: 65 Jüri : Doç. Dr. Saadet SAYGIDEĞER : Prof. Dr. Cengiz DARICI : Yrd. Doç. Dr. Fatma ÇEVİK Bu çalışmada, Catalan Baraj Gölü'nde, Temmuz 2001 -Haziran 2002 tarihleri arasında, bazı fizikokimyasal özellikler, planktonik Chlorophyta kompozisyonu ile bunların mevsimsel değişimi ve belirlenen bu fizikokimyasal özelliklerle ilişkisi belirlenmiştir. Araştırmada planktonik Chlorophyta'ya ait, Chlorococcales ordosundan 27 tür, Zygnematales ordosundan 2 tür, Desmidiales ordosundan 4 tür olmak üzere, toplam 33 tür saptanmıştır. Planktonik Chlorophyta üyeleri, kış aylarında göldeki yoğunluğu bakımından düşük miktarlarda bulunmuştur. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda planktonik Chlorophyta'ya sıcaklık, ışık geçirgenliği ve fosfat miktarının etkili olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda Catalan Baraj Gölü'nün oligotrofik özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS COMPOSITION AND SEASONAL DISTRIBUTION OF CHLOROPHYTA AND RELATIONSHIP WITH SOME PHYSICO-CHEMICAL CHARACTERISTICS IN CATALAN DAM LAKE (ADANA) SEVGİ SEZEN SOYAL DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Saadet SAYGIDE?ER Year: 2003, Pages: 65 Jury : Assoc. Prof. Dr. Saadet SAYGIDE?ER : Prof Dr. Cengiz DARICI : Assist. Prof. Dr. Fatma ÇEVİK This study covers an examination carried out in the Catalan Dam Lake between the dates of July 2001 and June 2002, regarding certain physico-chemical characteristics of the lake and the planktonic Chlorophyta composition of the lake water as well as its seasonal change and its relation to that particular physicochemical environment. In the content of the study, belonging to the planktonic Chlorophyta, 27 different species of the Chlorococcales ordo, 2 species of the Zygnematales ordo, 4 other species of the Desmidiales ordo, that is to say, totally 33 species have been determined. The subclassis members of planktonic Chlorophyta classis are found in low quantities from the respect of their density in the lake water during the winter months. As a result of certain statistical analysis carried out in this concern, the permeability of light and the phosphate amount in the water have been found effective to the Chlorophyta. It has also been found that the Catalan Dam Lake maintains certain oligotrophic charactersitics.