Çeşitli deprem yönetmeliklerinin Yeni Türk Deprem Yönetmeliği (TDY-1998) ile karşılaştırılması
Comparison of new Turkish Seismic Code (TDY-1998) with various seismic codes
  1. Tez No: 135624
  2. Yazar: MEHMET FATİH ŞAHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMZA TANRIKULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem Yönetmeliği”, Türk Deprem Yönetmeliği”, Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi”, Taban Kesme Kuvveti”, Seismic Code”, Turkish Seismic Code”, Equivalent Seismic Load Method”, Base Shear Force”JMIjulTV'W raw
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇEŞİTLİ DEPREM YÖNETMELİKLERİNİN YENİ TÜRK DEPREM YÖNETMELİĞİ (TDY-1998) İLE KARŞILAŞTIRILMASI MEHMET FATİH SAHAN Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. A. Hamza TANRIKULU Yıl: 2003, Sayfa: 156 Jüri : Yrd. Doç. Dr. A. Hamza TANRIKULU Prof. Dr. A. Kamil TANRIKULU Yrd. Doç. Dr. Seren GÜVEN Bu çalışmada, Türk Deprem Yönetmeliği (TDY-1998) ile Amerika ve Avrupa Deprem Yönetmelikleri (UBC-1997 ve Eurocode-8-1994) karşılaştınlmıştır. Bu amaçla, gözönüne alman örnek binalarda deprem etkisi altında oluşan taban kesme kuvveti, her üç yönetmeliğe göre ayrı ayn hesaplanmıştır. Hesaplamalarda, Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi kullanılmıştır. Deprem yönetmeliklerinin karşılaştırılması sonucunda, ortak bir deprem yönetmeliğinin oluşturulmasının mümkün olabileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS COMPARISON OF NEW TURKISH SEISMIC CODE (TDY-1998) WITH VARIOUS SEISMIC CODES MEHMET FATİH SAHAN Departmant Of Civil Engineering Institute Of Natural And Applied Sciences University Of Çukurova Supervisor : Assoc. Prof. Dr. A. Hamza TANRIKULU Year: 2003, Pages: 156 Jury : Assoc. Prof. Dr. A. Hamza TANRIKULU Assoc. Prof. Dr. A. Kamil TANRIKULU Assist Prof. Dr. Seren GÜVEN In this study, the Turkish Seismic Code (TDY-1998), Uniform Building Code (UBC-1997) and Earthquake Resistant Design of Structures (Eurocode-8-1994) are compared with each other. For this purpose, the base shear force, caused by earthquake response, is determined for some example structures using each code. Equivalent Seismic Load Method is used for the determination of the base shear force. As a result of comparison between the above-mentioned codes, it can be concluded that, it is possible to establish a common seismic code to use in globally.