Çukurova koşullarında 2. ürün olarak yetiştirilen hibrit mısırda (Zea mays L. ) patlatma yapılan ve yapılmayan iki alanda farklı azot dozlarının verim ve verim unsurları üzerine etkisi
Determination the effect of different land operation and nitrogen rates on yield and yield components in Çukurova region as a second cultivation of maize
- Tez No: 135629
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KIRTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Azot, Toprak işleme, Taban Patlatma, Tane verimi, Maize, Nitrogen, Land operation, Subsoiling, Grain yield n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA 2. URUN OLARAK YETİŞTİRİLEN HİBRİT MISIRDA (Zea mays L.) PATLATMA YAPILAN VE YAPILMAYAN İKİ ALANDA FARKLI AZOT DOZLARININ VERİM VE VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİ Süleyman BULMUŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Yusuf KIRTOK Yıl : 2003, Sayfa 54 Jüri : ProfDr. Yusuf KIRTOK : ProfDr. Ahmet Can ÜLGER : ProfDr. Mustafa ÇÖLKESEN İki farklı toprak işlemenin yapıldığı alanda, farklı azot dozlarının mısır bitkisinde (Zea mays L.) verim ve verim unsurları üzerine etkisinin araştırıldığı deneme, bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Bu çalışmada verim ve bazı tarımsal özellikler yönünden, buğdaydan sonra 2. ürün mısır yetiştirme periyodunda oluşacak farklılıklar incelenmiştir. Taban patlatma ile taban patlatmasız alanlarda tane verimi yönünden önemli farklılıklar oluşmamıştır. Tane verimi 371-1056 kg/da arasında değişmektedir. Bu koşullarda; en yüksek tane verimi 1056 kg, en düşük tane verimi 371 kg/da elde edilmiştir. En yüksek tane verimi 1056 kg/da ile 22.5 kg N/da dozundan, en düşük tane verimi ise 371 kg/da ile 0 N kg/da dozundan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION THE EFFECT OF DIFFERENT LAND OPERATION AND NITROGEN RATES ON YIELD AND YIELD COMPONENTS IN ÇUKUROVA REGION AS A SECOND CULTIVATION OF MAIZE Süleyman BULMUŞ DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor ProfDr. Yusuf KIRTOK Year : 2003, Page 54 Juri : ProfDr. Yusuf KIRTOK : ProfDr. Ahmet Can ÜLGER : ProfDr. Mustafa ÇÖLKESEN This study was conducted to determine the effect of different nitrogen rates and with two different land operation on yield and yield components an corn (Zea mays L.). The experiment was arranged in spilt plot design with three replication. This study was observed differences between treatments on yield and agricultural measurements in the condition of second cultivation after wheat. There is no differences significantly between factors of subsoiling tillage and non-subsoiling tillage on grain yield effect. The grain yield was between 371-1056 kg/da in the period of second cultivation. Under this conditions we observed the highest grain yield was 1056 kg/da the lowest grain yield was 371 kg/da. The highest grain yield which was 1056 kg/da was obtained from nitrogen rates 22.5 kg N/da. The lowest grain yield which was 371 kg/da was obtained from nitrogen rates 0 kg N/da.