Adana yöresi sebze yetiştirilen alanlarda fungal bitki hastalıklarına karşı kullanılan fungusitlerin çevre ve sağlık yönünden etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of environmental aspect of fungicides used to fungal plant diseases in vegetables areas in Adana
  1. Tez No: 135630
  2. Yazar: NACİYE YUVANÇ KAYGUSUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BİÇİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fugisit, insektisit, sebze hastalıkları, kimyasal mücadele, çevre
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA YÖRESİ SEBZE YETİŞTİRİLEN ALANLARDA FUNGAL BİTKİ HASTALIKLARTNA KARŞI KULLANILAN FUNGİSİTLERİN ÇEVRE VE SAĞLIK YÖNÜNDEN ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ NACİYE YUVANÇ KAYGUSUZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANA BİLİM DALI Danışman: Prof. Dr: Mehmet BİÇİCİ YIL: 2003, Sayfa: 42 Jüri: Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Prof. Dr. M. Asil YILMAZ Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ Bu çalışmada, 2000-2001 yıllarında Adanahoğlu, Kazanh, Kocahasanh, Erdemli, Tuzla ve Adana Merkez ilçe gibi örtü altı yetiştiriciliğinin yapıldığı önemli sebze üretim merkezlerinde başlıca domates, biber, hıyar, kabak, fasulye, patlıcan ve karpuz gibi ürünlerin yetiştirildiği yaklaşık 130 serada görülen fungal hastalıkların mücadelesi için 35 fungisit, zararlı ve nematot mücadelesi için 25 farklı insektisit, akarisit ve toprak fumigantı kullanıldığı belMenrniştir. Bu seralarda yapılan incelemelere göre, beaomyl fungisitinin kullanımı ile ilgili getirilen sınırlamalara uyulmadığı, metalaxyl içeren fakat tohum ilacı olarak kullandmak üzere ruhsatlı olan preparatın sebzelerde doğrudan yeşil aksam ilacı olarak kullanıldığı, bu şekilde fungal populasyonlarda dirençli soyların gelişmesine neden olunacağı, Bölgede esas olarak nematotlara karşı toprak fümigasyonunda ve aynca bir biosid olması nedeniyle toprak kökenli fungal patojenlerin mücadelesi için kullanılan 1,3- Dichloropropene'in uygulanmasında kullanıcı, yöre halkı ve çevre açısından toksikolojik sorunlar olduğu belMenmiştir. Sebze hastalıkları ile mücadelede son ilaç uygulaması ile hasat arasında geçmesi gereken asgari zamana dikkat edilmediği gözlenmiştir. Bölgede bu bakımdan kullanılan fungisitler için genellikle 7-14 gün gibi bir asgari zaman söz konusu olmasına karşın, 15, 28, 30 güne kadar beklenmesi gereken pestisitlerin dahi kullanıldığı görülmüştür. Bir üründe ruhsatlı olan bir pestisidin ruhsatlı olmadığı diğer bir üründeki aynı hastalığa karşı kullamldığı belMenmiştir. Bu bakımdan methamidophos'un sebzelerde yaygın olarak kullanıldığı görülmüştür. Kullanılan fungisitlerin ve diğer pestisitlerin uygulama dozlarının sağlıklı olarak belirlenmediği, boş pestisit ambalajlarının gelişi güzel çöpe veya araziye terk edildiği, ilaç uygulayıcılarının eğitimsiz oldukları ve tarımsal uygulamalar nedeniyle havanın, suyun ve toprağın kirlenebileceğinin dikkate alınmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS EVALUATION OF ENVIRONMENTAL ASPECTS OF FUNGICIDES USED TO CONTROL FUNGAL PLANT DISEASES IN VEGETABLES AREAS IN ADANA NACİYE YUVANÇ KAYGUSUZ DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Year : 2003, Page: 42 Jury : Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ : Prof. Dr. M. Asil YILMAZ ; Prof. Dr. Ibrahim ORTAS In this study, it was determined that 35 fungicides are used to control of fungal diseases, and 25 various insecticides, acaricides and soil fumigants for some pests and nematodes on vegetables such as tomatoes, pepper, cucumber, pumpkin, beans, eggplant and watermelon which is mainly grown in about 130 greenhouses are located at the significant vegetable production centers as Adanahoğlu, Kazanlı, Kocahasanlı, Erdemli, Tuzla and Central Adana in 2000 - 2001. According to observations, it was determined that the limitations brought in relation with the use of benomyl fungicide, the product contains metalaxyl which is registrated in seed treatment for useing directly on vegetables as foliage spraying, thus caused growth in resistant strains of fiingal populations, soil fumigation is basically used to controlling of nematodes and due to its biocidal characteristics, toxicological problems are occurred using of 1,3-Dichloropene in people of the area and environment. It was observed that no attention is paid to the minimum time between the last application of pesticides and time of harvest for controlling vegetable diseases. Although the minimum time for the fungicides used in the area is 7-14 days, there are some usage of fungicides that needs to be waited for up to 15, 28, 30 days. It has been detected that a pesticide registrated for use in a crop is being used for attact of same disease in another crop for which the pesticide is not registrated. In this view, it was seen that methamidophos is widely used on vegetables in the region. It is clearly understood that the application doses of fungicides and other pesticides are not correctly adjusted, empty pesticide packages are randomly disposed of in the garbage or left on the farm, pesticide applicators are not trained and due to the agricultural applications, there is no awareness to possibility on contamination of animals, water and soil. Key words : Fungicides, insecticides, vegetable diseases, chemical control, environment. ÎI