Yerfıstığı tarımında farklı gelişme dönemlerinde uygulanan Cytozme Crop+Extra'nın verim ve önemli bitkisel özelliklere etkisi
The effects of Cytozyme Crop+Extra applications at different growth stages on yield and important plant characteristics of groundnut
- Tez No: 135638
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİS ARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yerfıstığı, NC-7, Cytozyme Crop+Extra, Verim
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma, organik kaynaklı bir yaprak gübresi olan Cytozyme Crop + Extra'mn ana ürün yerfıstığı yetiştiriciliğinde kullanılabilme olanaklarının belirlenmesi amacıyla 2002 yılında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Alam'nda tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada, yerfıstığının çiçeklenme başlangıcı, ginefor oluşumu, kapsül oluşumu ve tohum oluşumu dönemlerinde bir defa veya iki defa 100 cc/da dozunda Cytozyme Crop + Extra uygulanmasının bazı bitkisel özellikler ile meyve verimi ve kalite özellikleri üzerine etkileri İncelenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda, Cytozyme Crop + Extra'mn ana ürün yerfistığında meyve verimi üzerine etkili olan bitki başına meyve sayısı, 100-tohum ağırlığı, bitki başına meyve verimi, I. kalite meyve oram, II. kalite meyve oranı, ıskarta meyve oram gibi özellikler ile dekara meyve verimini önemli derecede etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca Cytozyme Crop + Extra'mn tek uygulama yerine ilki çiçeklenme başlangıcında olmak üzere iki defada uygulanmasının daha iyi sonuç verdiği; özellikle çiçeklenme başlangıcı ve ginefor oluşum dönemlerinde yapılan uygulamanın kontrole göre %18 civarında verim artışı sağladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was counducted to determine the using possibilities of Cytozyme Crop+ Extra which is a organical foliar fertilizer, in main crop groundnut production at the Experimental Farm of Field Crops Department, Faculty of Agriculture, University of Çukurova in 2002. Cytozyme Crop+ Extra was applied one or two times at the stages of beginning of flowering, pegging formation, pod formation and seed formation at doses of 100 cc/da each, and yield and some yield components were determined. It was determined that Cytozyme Crop+ Extra applications significantly affected pod yield per decar and yield components such as number of pod per plant, 100-seed weight, pod yield per plant, rates of cull, I., n. quality pods. It was also determined that two Cytozyme Crop+ Extra applications starting from first flowering stage had more effective oh pod yield. Especially, combined Cytozyme Crop+ Extra applications at the first flowering and pegging formation stages were resulted in approximately 18% higher pod yield (575.0 kg/da) comparing to control. Key : Groundnut, NC-7, Cytozyme Crop+Extra, Yield.