Hz. Muhammed'in ibadet hayatının tarihi açıdan tespit ve değerlendirilmesi
The determination and evaluation of the Prophet Muhammad's worship life
  1. Tez No: 633900
  2. Yazar: HAVVA ESMA AKIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZA SAVAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Muhammed, Peygamber, Sire, İslam Tarihi, İbadet, Namaz, Oruç, Zekât, Hac, Kurban, Muhammad, The Prophet, Sire, Islamic History, Worship, Prayer (Salāt), Fasting, Charity (Zakāt), Hajj, Sacrifice
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Yüce Allah insanlık tarihi boyunca insanlara çeşitli elçiler göndererek buyruklarını bildirmiştir. Zaman içinde tevhid akidesini kaybeden dini öğretiler Yaratıcının gönderdiği bir başka elçisi ile özüne döndürülmüştür. Bu nedenledir ki insanlık tarihinde var olan ilahi dinlerde birbirine benzer ibadet ritüelleri görülebilmektedir. Çalışmamızda Rasulullah'a vahyin gelmesinden önce var olan diğer dini sistemlerde var olan ibadetlere dair yaptığımız kısa incelemeler de bunu göz önüne sermektedir. İnsanlığa gönderilen son peygamber olan Hz. Peygamber aracılığı ile Yüce Yaratıcı vahiy ekseninde kaybolan tevhid akidesini insanların hayatının her alanının temeline alarak düzene koymayı amaçlamaktadır. Genel olarak hayatın tümünü içine alan vahiy özelde ise çalışma alanımıza giren ibadet hayatına dair öğretilerin tam olarak anlaşılması ve uygulanabilmesi için Rasulullah'ın hayatının ve ibadetlerinin keyfiyetinin öğrenilmesi icap etmektedir. Zira Hz. Muhammed vahyin hayata uygulanmasının en güzel örneğidir. Bu gereklilikten hareketle yola çıktığımız bu çalışmamızda Rasulullah'ın vahiy öncesi yaşamından başlayarak ibadetlerinde İslam ile birlikte nasıl bir gelişme görüldüğü göz önüne serilmektedir. Ayrıca vahyin geldiği ve Hz. Peygamber'in yetiştiği toplumun tanınması da İslam'ın getirdiği prensipleri anlamak açısından son derece önemlidir. Bu nedenle İslami kaynaklarda Cahiliye diye anılan bu dönemde var olan ibadetler de ele alınarak Rasulullah'ın risâlet öncesi ibadet hayatına dair bilgi edinilmeye çalışılmıştır. Daha sonra başlayan vahiy süreci ile birlikte ibadetlerin geçirdiği süreç incelenerek göz önüne serilmiştir. Hz. Peygamber'in ibadetlerinin keyfiyeti ve kemiyetinin öğrenilmesi Müslümanlar açısından birçok noktaya açıklık getirecektir. Zira Rasulullah'ın vefatından sonraki ilerleyen dönemlerde ibadetler konusunda farklı rivayetler ortaya çıkmış; bu da inanların kafasında bazı karışıklıklar meydana getirmiştir. Bu nedenledir ki Hz. Peygamber'in ibadetlerine dair erken dönem kaynaklardan edinilen bilgiler bizim için büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmamızda mümkün olduğu kadar ilk dönem kaynaklardan hareketle Rasulullah'ın ibadetleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, the holy message has been presented to all humanity by various prophets of God. The divine message was purified by another prophetic mission since the belief in one God or tawhīd ceased to prevail in due time. This fact remains an explanation for the similarity of religious rituals performed by adherents of religious traditions. The present study contends this similarity by examining the rituals of worship in divine religions prior to the revelation given to God's Messenger (rasūl Allāh). The divine purpose is to rectify the disrupted doctrine of God's oneness as suggested by the revelation (wahi) by making it foundational to all aspects of human life. This is the ultimate purpose that the eventual prophet, Muhammad, took upon himself to convey to all people. While the revelation is in a general sense involved in the human life as a whole, in a more specific sense, it requires to learn the basis of life and worship of the prophet, rasūl Allāh, in order to fully grasp holy teachings regarding the ritual life. Indeed, the life of the prophet Muhammad is the prime example of how to attain the revelation in our life. All this considered, this study tends to examine the prophet's ritual life in the prewahi period and how it develops with Islam. Furthermore, in order to comprehend Islamic principles, it is very much significant to get familiar with the society in which the revelation was received and the prophet grown up. Therefore, the features of the prophet's ritual life prior to his prophetic mission is discovered by taking into account the rituals of worship existed in the period, a period that is called Jahiliyya in Islamic scholarship. To what extent religious rituals alter with the arrival of the Islamic revelation is analysed and explicated. To understand the eligibility and range of the prophet's religious rituals shall resolve a number of issues for the believers of Islam. The period substantial to prophet's death was preoccupied with the conflicting accounts with respect to the ritual life, resulting in confusion in believers' mind. It is for this reason that to acquire data from the early period chronicles regarding the prophet's ritual life gains an undisputable value. As a consequence, in this work, we aim to clarify the religious rituals of the prophet as much as the early period's sources allow us to do so.