Mavi yengeç (Callinectes sapidus RATHBUN, 1896) etinin dondurularak depolama şartlarında mikrobiyal değişimlerinin incelenmesi
The investigation of microbiological changes of blue crab (Callinectes sapidus RATHBUN, 1896) during frozen storage
  1. Tez No: 135637
  2. Yazar: İNANÇ EYLEM TOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇELİK, YRD. DOÇ. DR. IŞIL VAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Blue crab, Callinectes sapidus, Frozen Storage, Microbiological changes
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada, mavi yengeç (Callinectes sapidus RAHTBUN, 1896) etlerinin 6 ay süreyle dondurularak depolanması (-18 °C) sonucunda meydana gelen kimyasal ve mikrobiyolojik değişimler araştırılmıştır. Donmuş deniz ürünleri kalitesini belirleyen kimyasal kriterler olarak toplam uçucu bazik azot (TVB-N) mg/100g, mikrobiyolojik kriterler olarak ise toplam aerobik mezofil bakteri, psikrotrof bakteri, proteolitik bakteri, Salmonella, Staphylococcus aureus, Kcoli, maya ve küf, koliform grubu bakteri sayılan dikkate alınmıştır. Araştırma sonucunda, kimyasal kalite kriterlerinin tüketilebilirlik sınırını aşmadığı belirlenmiştir. Depolamanın 1. ayında toplam aerob mezofilik, psikrotrof, proteolitik bakterilerde bir miktar artış olduğu, ancak daha sonraki dönemlerde önemli bir değişimin olmadığı bulunmuştur. Etlerde koliform grubu bakteriler, maya ve küf, Rcoli, Salmonella ve S.aureus bulunamamıştır. Anahtar kelime: Mavi Yengeç, Callinectes sapidus, Dondurarak Depolama, Mikrobiyolojik Değişimler
Özet (Çeviri)
In this study, chemical and microbiological analyses were carried out on blue crab (Callinectes sapidus RAHTBUN,1896) during 6 months of frozen storage (-18 °C). Total volatile basic nitrogen (TVB-N) mg/100g and total aerobic mesophil bacteria, pyschotrophic bacteria, yeast and mould, Salmonella, Staphylococcus aureus, Escherichia coli and coliform bacteria counts as microbiological criterias were considered. At the end of the study, the chemical quality did not reach to the critical values. At the first month of frozen storage, a slight increase in the counts of total aerobic mesophil bacteria, pyschotrophic bacteria, proteolitic bacteria were observed but then the counts were in almost in steady stage. Coliform bacteria, yeast and mould, Escherichia coli, Salmonella ve S.aureus were not found in crab meat during the frozen storage.